16 Ekim 2009 Cuma

TAŞ MEKTEP - BEYPAZARI

Gitmek için uzun süre bekleyip , yazmak için de neredeyse bir o kadar beklediğim yer Beypazarı'dır. Ankara'ya 100 km. olup haftasonları gezileri için ideal bir yerdir.Ancak bir şekilde olmadı,gidememiştik.Geçtiğimiz bayramda ailece Beypazarı'na gidelim dedik.Hava oldukça serindi ancak yine de çok güzel bir gezi oldu.Beypazarı'nın geleneksel mimarisi insana Safranbolu'yu hatırlatıyor.Tarihi çarşısında yürümek,dar sokaklarda gezinmekte bir o kadar keyifli.Üstüne üstlük gümüşçüler çarşısı ile bayanlara çok daha çekici gelen bir yanı var Beypazarı'nın ama bunlar bizim ilgi alanımızın dışında.
Beypazarı'na vardık,gümüşçüler çarşısını gezdikten sonra tarihi çarşı kısmında yürümeye başladık.Sokaklarda ev yapımı tarhana ve erişte çeşitleri,baharatlar,bol bol havuç suyu(Beypazarı'nın kum havucu meşhurmuş) , envai çeşit baklavalar satılıyor.

Bu baklava tepsisi sadece tatmak isteyenler için!!!

Aynı zamanda bakır işleri açısından da gayet zengin.
Çarşıyı gezdik,yorulduk ve acıktık.Beypazarı konakları ve konaklardaki restoranları da meşhurdur.Bunlardan en ünlüsü Taş Mektep'tir. Tarihi bina içinde , eğer hava güzelse bahçesinde , bambaşka bir atmosferde bulursunuz kendinizi. Beypazarı mutfağının geleneksel yemekleri tarhana çorba,yaprak sarma,Beypazarı güveci ve 80 katlı ev baklavasıdır.Şimdi sırayla hepsinin tadına bakacağız.
Tarhana çorba ile başladık.Çok lezzetli,isteyen hazır tarhana şeklinde evine de götürebiliyor.
Yaprak sarma da bizi çok mutlu etti.
Beypazarı güveci de geleneksel tatlar arasındadır.İçi et dolu ,pilavı et suyuyla yapılmış güveç muhteşem.
Bu kadar hamurişinin arasında gözlemeyi atlamak olmazdı.Gözleme el açması ve sac üstünde pişirilmiş.Bildiğiniz gözlemelerden çok farklı.
Nihayetinde baklava.80 katlı olduğu söyleniyor,açıkçası sayamadım ancak müthiş bir lezzet.
Beypazarı gezimiz hem lezzet hem de gezi olarak bizi fazlasıyla mutlu etti. Ankara'ya çok yakın olması da büyük avantaj.
Taş Mektep
İstiklal Mahallesi
Alaaddin Sokak No: 4
06730 Beypazarı Ankara
Telefon : 312 - 762 76 06

2 yorum:

Karma Has kicked My Ass dedi ki...

Google'da Beypazarı Taş mektep'te yemekler nasıldır diye araştırıyordum ki,yolumuz senin sayfana düştü. :)
Bayramda gidip deneyeceğiz biz de 40 katlı baklavasını, güvecini. Hürriyet tarafından en iyi 10 güveç adresi arasında sayılmış. http://eniyion.hurriyet.com.tr/default.aspx?mekanID=839&siraID=3500&hID=8337383&mKat=1

Oburcan dedi ki...

Ben henuz yazmadim ama bir de Guvec firini var, onu da tavsiye ederim.

ShareThis

Related Posts with Thumbnails