5 Mayıs 2010 Çarşamba

AMASEIA MUTFAĞI - AMASYA

Yazıya başlarken kararsızım dostlar. Bu yazıyı Amasya yemeklerine mi ayırmak lazım , yoksa Amasya şehrine mi? Neden diye soranlar biraz sonra aşağıdaki Amasya fotoğraflarını gördüklerinde anlayacaklar. Burası inanılmaz bir yer. Bu kadar güzel ve romantik bir Türk şehri daha olduğunu düşünmüyorum. Her neyse , orta yolu bulalım , her ikisinden de biraz bahsedelim.
Amasya zengin tarihi , güzel coğrafyası ve bitki örtüsünün yanı sıra mutfağı ile de ülkemizin önde gelen şehirlerindendir. Çorbalar , etli yemekler ve hamurişleri açısından son derece geniş bir yemek yelpazesi vardır.
Amaseia Mutfağı , eskiler ismiyle müsemma derler , isminden de anlaşılacağı gibi Amasya yemekleri yapan bir yer. Tarihi bir binada yer alıyor. Bunun yanı sıra ızgara çeşitleri de mevcut.
Toyga çorbası ile başladık. Bildiğimiz yoğurt çorbasının daha kıvamlı ve daha nohutlu hali ve lezzeti müthiş. Bundan güzel bir başlangıç olamaz. Tam not aldı , hatta zaman zaman sadece çorba içmeye gelinebilir , o derece. Amasya Kayseri'ye uzak sayılır ama mantı sofralarda mutlaka bulunur. Mantı da çok başarılı , malzemesi bol , sosu harika.
Baklalı yaprak sarma değişik bir lezzet. İçinde bakla ağırlıklı bir karışım var. Bu civarın asma yaprağı meşhur olduğu için hemen her yerde yaprak sarmaya rastlamak mümkün ve yapraklar gerçekten leziz. Bu sarma da hem değişik , hem lezzetli.
Keşkek yine yöresel bir lezzet. Buğday , nohut ve etin birbirinden ayrılmayacak hale gelene kadar pişirilmesi ile yapılıyor. Ancak bulamaç kıvamına gelmiş Keşkek bizi pek memnun etmedi.
Yemek sonrası yöresel bir tatlı da istedik ancak her ne hikmetse Amaseia Mutfağı'nda tatlı yoktu. Çay ikramı ile bu güzel yemeği noktaladık. Fiyatlar son derece uygun , çorba 3 TL , diğer yemekler 5 TL.
Amaseia Mutfağı
Hatuniye Mahallesi
Hazeranlar Sokak No:3
Amasya
Telefon : 358 - 218 22 23

Yemek sonrası büyülü Amasya şehrinde , nehir kıyısında yürüyüş çok keyifli. Şehir hakkında hiç bir şey bilmeden birazcık yürümeniz bile buranın tarihinin ne kadar eskilere dayandığı hakkında bilgi verecektir.

Meraklısına Gezi Notları

Görmeden Dönmeyin
Amasya Kalesi
Kral Kaya Mezarları
Amasya Müzesi
Etnoğrafya Müzesi
Büyük Ağa Medresesi
Gök Medrese
Karsavul Hamamı
Fethiye Camii
Burmalı Minare Camii
II.Bayezid Külliyesi
Mehmet Paşa Camii

Yemeden Dönmeyin
Yaprak sarma
Bakla dolması
Bamya
Toyga çorbası
Kalburabastı
Börek



Otel odamın penceresinden manzara...

5 yorum:

e dedi ki...

Oburcan bey maşallah çok güzel yazıyorsunuz ama İstanbul yok,keşke İstanbul'a gelip biraz buralardanda yazsanız,nasıl olur:)

Oburcan dedi ki...

Çok güzel olur tabi ki.Yakın zamanda bir haftasonu İstanbul'a geleceğim,tavsiyelere açığım

MMO dedi ki...

Amasya'nın methini duymuştum Oburcan. Ben de 12 Haziran'da kiraz festivaline gidicem Amasya'ya. Senden geri kalamam! :P
Gene güzel gezmişsin, güzel yemişsin, teprikler. :)

ankaraguclufatih dedi ki...

Keşkek çok güzel bir yemektir, anladığım kadarıyla sizi memnun edememiş, üzüldüm bu yemek adına.

Oburcan dedi ki...

Amasya , bu öğle yemeğinde devam edecek , menüde yayın balığı var , izlemeye devam ediniz lütfen :)

ShareThis

Related Posts with Thumbnails