29 Mart 2010 Pazartesi

MEŞHUR KAYSERİ TEPSİ MANTICISI - ANKARA

Bir mantı düşünün , Ankara'da yapılsın ve mantının anavatanı olan Kayseri'de yapılanlardan daha güzel olsun. Bir dolma düşünün , Ankara'da yapılsın ve en nadide dolmaların sarıldığı Kayseri'de yapılanlardan daha leziz olsun. Tüm bunların kaynağı Birlik mahallesindeki Mantıcı.
Menü klasik Kayseri yemeklerinden oluşuyor ; mantı , yağlama , etli yaprak dolma , sucuk içi , erişte , su böreği , nevzine ve baklava. Bir de tepsi mantısı var ki yapımı gerçekten emek istiyor. Kayseri'de bile az bulunan bir mantı çeşidi. Genelde yemek tarifi sitelerinde izine rastlanıyor. Ama burada kendisi şahsen mevcut!!
Etli yaprak dolma ile başladık. Tek kelime ile enfes!!!! Yaprağı ince ve lezzetli. İç malzemesi bol. Etin tadını alabiliyorsunuz. Üstündeki yoğurdu ve domates sosu harika. Bu kadar lezzetli domates sosu nasıl oluyor anlamadım.

Sucuk içi de harika. Baharatı bol. Tek sorun yanında çok ekmek yenmesi ama inanın buna değer.
Gelelim tepsi mantısına. Yapımı çok zaman alan bir yemek. Hamura önce şekil veriliyor ve altına tereyağı sürülmüş tepsiye itinayla diziliyor ve fırınlanıyor. Aşağıda ilk halini görüyorsunuz.
Daha sonra üstüne sinirleri ve yağları ayıklanmış kuzu eti , satır kıyması halinde pişmiş olarak konur ve domates sos eklenir.Son aşamada ise üstüne yoğurt , baharat ve saf tereyağı dökülür ve yemeğe hazır hale gelir. Lezzeti için şunu söyleyebilirim ; şimdiye kadar yediğimiz mantı denen şeyin çok çok üstünde. Bu başka bir boyutta. Bunu yedikten sonra diğerleri yavan gelecek , bu kadar net söylüyorum!!!
Gördüğünüz tepsi yaklaşık 30 cm çapında ve normal bir yemekte 2 kişi için yeterli. Ama bu mantı söz konusu olunca 1 kişi rahat doyar diyebilirim.
Lezzet uçmuş gitmiş , keyif tavana vurmuş. Bu noktaya gelmişken tatlı ile son noktayı koyalım dedik. Yine bir Kayseri lezzeti olan Nevzine istedik. Bu da çok başarılı bir tatlı. Ve böylece bu fantastik yemeğimizi noktaladık.
Diğer mantı çeşitleri ; "etli içli mantı" bildiğimiz klasik mantı ve "pirohu mantısı" peynirli tepsi mantısı.
Mantıcı'da tüm yemekler %100 saf tereyağı ile yapılıyor. Bundan kasıt tereyağının kaynatılarak içerdiği zararlı maddelerden ayrılması ve daha saflaştırılması (ghee yağı olarak bilinir). Bu konuda daha detaylı bilgi için ;
Fiyatlar şöyle ; tepsi mantısı 17 TL , etli mantı 13 TL , yağlama ve sucuk içi 15 TL. Mantıcı 'yı mutlaka ziyaret edin. Bugüne kadar bildiğinizi sandığınız birçok lezzetin yepyeni çeşitlerini keşfedeksiniz.
Meşhur Kayseri Tepsi Mantıcısı
Birlik Mahallesi
435. Cadde
(Eski 5. Cadde) No:42/D
Çankaya Ankara
Telefon : 312 - 496 38 38
312 - 495 66 77

11 yorum:

Ayşe K. dedi ki...

Oburcan bu defa çok oldun.Bunasıl bir yemektir,nasıl bir yerdir.Ve benim işyerim bu kadar yakın iken nasıl olurda sen keşfedersinde ben keşfedemem?Yarın öğlen oradayım,ilk iş gideceğim ve yarın sana yazacağım

Adsız dedi ki...

uff nefis gozukuyor obur abi:)bu hafta vizelerim var zamanım yok ama ertesi hafta kesin gitcem buraya mantı için

MMO dedi ki...

Oburcan,
Sabah sabah canım mantı çekti, çok sağol. :))
Kesinlikle gidicem.Hatta belki de bu akşam! Verdiğin link için de teşekkürler. :)

tugce dedi ki...

bu fotoğraflar tok karna ağız sulandırıyor.. ZAten bence dünyanın en iyi yemeği mantı sonrada sarmaa. Hemen birilerini kandırıp gitmek lazım. Buarada hani nerde benim arama motorum?

Oburcan dedi ki...

Cok haklisiniz , benim hatam. 1 deneme yaptim ama memnun kalmadigim icin koymadim. Haftasonu kesin , soz !! :)

Oburcan dedi ki...

Blog içi arama motorumuz yoğun istek üzerine devrededir :)

Ruya dedi ki...

karşıkonulmaz offf çok fena çok:))

Oburcan dedi ki...

Bence de, acilen denenmeli, acilen :)

Yusuf Burak dedi ki...

Birlik tarafında yaşayan arkadaşların tavsiyeleri üzerine buraya gittim. Açıkçası çok özel bir yer olduğunu düşünmüyorum. Etli yaprak sarması soğuk geliyor. Tepsi mantısın da öyle büyük bir özelliği yok. Buraya sadece tereyağı için de gidilmez. Tuvalet zeminleri su içinde oluyor ki hijyen açısından tehlikeli. Zira, toplumumuzda su temizlik malzemesi olarak bilinir ama suyun "taşıyıcı" özelliği gözden kaçar. Yazın dikkatli olmak lazım. Servisi yapan genç kız iyi niyetli, ancak işletme sahiplerinin "işletme anlayışı"na sahip olduğunu söyleyemeyiz. Kısacası oradan geçiyorsanız ve canınız mantı istiyorsa yiyip çıkabilirisiniz.

Adsız dedi ki...

son zamanlarda adını çok duyduğum mekana gitmeye bir türlü fırsat bulamamıştım. geçen hafta kız arkadaşım büyük bir hevesle "çok güzel bir yer buldum, bayılacaksın" diyerek bana vesile oldu. Ancak tam bir hayal kırıklığıydı benim için. Tepsi mantısını yerken sade hamur ve yoğurt yer gibi hissettim kendimi..Göze gerçekten çok hoş gelen tepsideki mantıların maalesef tadı boştu..

Oburcan dedi ki...

Sevgili Adsız okurum ,
burası benim en sevdiğim mekanların başında gelir. Tat alamamana üzüldüm açıkçası.Bence 1 şans daha ver!!

ShareThis

Related Posts with Thumbnails