27 Kasım 2010 Cumartesi

TAVUKÇU LOKANTASI KARADENİZ MUTFAĞI - ANKARA

Bu blog'un sürekli okuyucuları bilir , iş için sık sık Karadeniz'e gittiğimden dolayı Karadeniz yemekleri , balık , laz böreği vb. konularda malzeme içeriğimiz son derece geniştir. Ancak benim gibi yolu o tarafa sık sık düşmeyenlere de Ankara'da Karadeniz mutfağının iyi bir temsilcisini bulmak istiyordum , sonunda buldum. Daha doğrusu Tavukçu lokantasını biliyordum ama yazmak şimdi kısmet oldu diyelim.
Doğal olarak Tavukçu dendiği vakit aklımıza önce Kızılay'da ki efsane salaş meyhane Tavukçu gelir , ki orası da gidilecekler listemin en müstesna üyelerinden. Umarım yakın zamanda gidebilirim. Bu Tavukçu Emek'te , içkisiz ve menüde sadece Karadeniz yemekleri var.
Dekorasyon biraz eski imajı verse de içerisi temiz , masalar rahat.
Siparişin ardından mısır ekmeği geliyor. Ve Karadeniz havası başlıyor.
Mevsim salata renginden de anlaşıldığı üzere gayet güzel. Malzemeler taze ve lezzetli.
Yine bir Karadeniz klasiği karalahana çorbası. Tam olması gerektiği gibi biraz yağlı , karalahanası , kurufasulyesi bol. Karadeniz'de içtiğim en iyi çorba Giresun'daydı. Bu çorbanın da ondan aşağı kalır tarafı olmaması açıkçası şaşırtıcı. Yöresel yemeklerin başka bölgelerde yapılmasının lezzette yarattığı bir fark illa ki olur , bu bir yere kadar normaldirde. Ne de olsa yöresel malzemenin kolayca tedarik edilememesi , bayatlaması , usta faktörü gibi sebepler o lezzetten uzaklaşılmasına neden olur. Ama bu çorba kesinlikle aslıyla aynıdır. Tebrik ederim.

Ve turşu kavurma. Daha önceleri pek sevmediğim ve itibar etmediğim bu yemeğe Çeşni Konağı sayesinde müptela olmuştum. Tavukçunun turşu kavurması da çok güzel. Lezzeti güzel , tuz oranı ideal , kaçırılmaması gerekenler arasında.
Sırada karalahana dolması , yine benim favorilerimdendir. Lezzet itibarıyla karalahanayı biraz pazıya benzetirim. Bilhassa dolmada o hissi veriyor. Karalahana gerçekten çok lezzetli. Bu dolmayı da denemek icab eder.
Tavukçu isminin sonunda da Karadeniz mutfağı vurgulanmış , tabi pidesiz olmaz. Karadeniz'de , bilhassa Samsun , Giresun ve Trabzon'da harika pideler var. Pide gecenin nazar boncuğu oldu. Bunu kötü anlamında söylemiyorum ama diğerlerinin yanında zayıf kaldı. Belki Karadeniz pidesi dendiği vakit benim aklıma Lider Pide veya Çardak Pide geldiğindendir. Farkları pide hamurunda. Ben biraz daha kalın hamur ve daha tereyağlı seviyorum. Bunun hamuru zayıf geldi. Ama Karadeniz Pidesi gözüyle bakmazsanız gayet güzel diyebilirim.
Karadeniz lokantasında balıksız olmaz tabi. Hem de balığın bol olduğu bu mevsimde. Hamsi tava istedik. Hamsiler mısır ununa bulanmış ve çok iyi kızartılmış. Resimde biraz koyu renkte , biraz fazla kızarmış gibi görülse de o patlayan flaşın etkisidir , rengi herşeyi söylüyor , kızartmayı yapan ustaya tebrikler , enfesti. Yanındaki garnitürleri de kırmızı soğan ve salata , tam Karadeniz işi , hiçbir eksiği yok. Bayıldım.
Karadeniz yemekleri gecesi tatlısız bitmez , tatlı denince illa ki laz böreği. Laz böreğini çok seven dostunuz Oburcan konudaki deneyimlerini de daha önce sizlerle Nejla Hanım yazısında paylaşmıştı. Tavukçu'da laz böreği kendi üretimleri. Lezzet ve yapı olarak aynısına çok yakın diyebilirim. Hamurunun inceliği , şerbetinin kıvamı ve içindeki muhalebisi tam olması gerektiği gibi.
Gerçekten çok güzel bir yemek olmasının yanında yazının da , benim için , çok güzel olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Yazarken çok keyif aldım. Tavukçu lokantası Ankara'da Karadeniz mutfağı arayanlar için mükemmel bir adres.
Fiyatlar Ankara ortalamasında. Balık 10 TL , diğer yemekler 4-8 TL arasında. Kredi kartları , ticket ve Sodexo geçerli.

Tavukçu Lokantası Karadeniz Mutfağı
Kazakistan Caddesi (4. Cadde) No:158/A
Emek Ankara
Telefon : 312 - 222 92 66

9 yorum:

nihalasli dedi ki...

Esimle ara ara blogunuzu aciyoruz ankara kismini ama:) okuyoruz . Ankaraya dondugumuzde buna da gideriz buna da gideriz diye yorumlarda bile bulunuyoruz:)
Hamsi nasil guzel duruyor.
Karalahana dolmasini haci husrev de ortaya almistik ama ben hic begenmedim ya yapandan ya da agiz tadimdan.Gerci haci husrevin fasulyesi harika ama koftesi cok kotu.
Bu laz boregi tatlisini esim cok seviyor ve benden yapmami istedi.Elimin bollugundan:) tereyagi cok abartmisim ve attik cope:( liva dan aldik ama cok begendi diyemem oraninkini.

todor dedi ki...

tavukçu adını görünce atladım hemen kızılay'daki efsane mekan mı diye ama değilmiş :))
emek şubesine ilk açıldığı zaman gitmiştim, güzeldi. ama kızılay da bulunan meyhanenin yeri ayrı, salaşlığı, güzel bulgur pilavı, efsane tavuk sotesi ve sahibi olan yaşlı amcanın aksiliği ile karışık sevimliliğini bilenler bilir.

Oburcan dedi ki...

@ Nihalasli tesekkurler, takibe ve yorumlara devam :). Liva'nin laz boregi iyi deyemem , denemis ve memnun kalmamistim. Aslinda sen de oralardan bize burger fslan yazabilirsin!!

@ Todor Kizilay sirada , yakinda giderim ama Emek Tavuk'cuya da ilgi gosterelim :)

Kaan dedi ki...

Tebrikler, en yakın zamanda gidilecekler listesine ekliyorum. Hamsi bitmeden kaçırmamak lazım.

Oburcan dedi ki...

Aynen öyle Kaan,sezonu dolu geçirmekte yarar var!!

ankaraguclufatih dedi ki...

Ankara'da isim yapmış ve ünlenmiş yerlerden Kızılay'daki tavukçu tam kafa dağıtılacak yerlerden biridir. Birde ünlü olan bir yer papazın bağı var ama hiç nasip olmadı burası nasıl acaba?

Oburcan dedi ki...

Fatih , Papaz'in Bagi yakinda burada :)

Adsız dedi ki...

Akşam akşam işyerinde karnım acıktı senin resimleri görünce, hele de karadeniz yemeklerini... :) çayyolunda da açılsa ya böyle yerler:)(yetkililere duyrulur:))
sahi çayyolunda karadeniz yemekleri yiyebileceğimiz bir yer yok değilmi???
Burcu.

Oburcan dedi ki...

Burcu ,

Çayyolu'nda açılmasını bir Çayyolu sakini olarak ben de isterim.Ama Ankara'nın herhangi bir yerinde,ki Emek gibi ulaşımı kolay,merkezi sayılabilen bir semtte, olması da iyidir.

ShareThis

Related Posts with Thumbnails