12 Kasım 2010 Cuma

LINGUINI CON LE COZZE ALLA NICOLA

Beni bilirsiniz , gezer yazarım , yapar yazar değil. Dolayısıyla bu sitede 1-2 küçük deneme dışında yemek tarifi verildiği pek olmamıştır. Lakin konu makarna olunca ve bu konuda istekli bir İtalyan olunca bu deneyimi okurlarla buluşturmamak hata olur diye düşünerek aldım fotoğraf makinemi elime , girdim mutfağa , Nicola ne yaparsa çektim. Tarifin hası burada!!!
Daha önce de bahsettiğimi hatırlıyorum , hayatımın en güzel makarnalarını 2 yıl önce İtalya'da yemiştim , ki zirve noktasında da Nicola'nın arkadaşının imzası vardır.
Geçelim tarifimize. Efendim tarifimizin adı : Nicola usulü midyeli linguini(linguine de denir , aynı şey , linguine tekil , linguini çoğuldur).
Midyelerle başlıyoruz. Midyeleri alırken dikkat edilecek nokta ağızlarının kapalı olması. Ağzı açık olanları kullanmayınız. Diğer nokta midyenin iyi temizlenmesi , bilhassa uç kısmına doğru yoğunlaşan sakallarının temizlenmesi.
Temizlenmiş midyeleri tencereye alarak üstüne çok az zeytinyağı döküyoruz. Ayrıca sarımsakları 2'ye bölerek , maydanozları ise saplarıyla birlikte ekleyip ateşi açıyoruz.
Pişen midyeler suyunu salıyor ve açılmaya başlıyor. Midye kabuklarını çıkarmadan da kullanabilirsiniz , bizim tercihimiz tabakta kabuksuz midye.
İşte bu yemeğin püf noktası : midyelerin suyunu alıyoruz , süzerek ayrı bir yere koyuyoruz. Bu suyu sosun içine ekleyip , o inanılmaz deniz lezzetini elde edeceğiz.
 Diğer yanda domates , maydanoz ve sarımsaklar hazırlanıp tavaya alınıyor.
Üstüne midyeler ve karides eklenerek hep birlikte pişmeleri sağlanıyor.


Malzemeler pişmeye başladığında sırasıyla midye suyu ve beyaz şarap ilave ediliyor. Dikkat edelim , çok  pişirmemek lazım. Bu noktada 1 püf noktası da benden. Sosu biraz kalınlaştırmak için makarna suyunun az miktarı sosa aktarılabilir. Makarnanın içinde bulunan nişasta sosa kıvam verecektir. Tercih sizin.
Sos ve makarna hazır olduğunda sosun üstüne makarna ilave edilir ve aynı kapta karıştırılır.
Ve işte karşınızda muhteşem pasta. İtalyanlar böyle durumlarda "la fine del mondo" derler. Yani dünyanın sonu!!!
İşte böyle dostlar. Az malzeme ve doğru teknikle sıradışı bir lezzet. Yerken denizin tadını ve kokusunu alabildiğiniz bir tabak. Grazie Nicola!!!

5 yorum:

tugce dedi ki...

Kesin yapacağım bir tarif! Bayıldım!!! Denedikten sonra tekrardan yorumumu yazarım!

Damla T. dedi ki...

Super :)

Oburcan dedi ki...

Tuğçe yaptıktan sonra yorumunu bekliyorum.Şunu eklemem lazım.Midye tehlikeli malzeme,kolay bozuluyor.Ve Ankara midye memleketi olmadığı için taze midye bulmak zor!Ben ilk denememde Real'den almıştım,file içinde satılıyordu.Eve gelip fileyi açınca midyelerin yarıdan fazlasının açık olduğunu gördüm. en iyisi Sakarya caddesindeki balıkçılar.Buna dikkat!!!

Damla , teşekkürler :)

Bellek Kutusu dedi ki...

Sanat eseri gibi! Harika:D

Oburcan dedi ki...

Ama biz de o sanat eserinin hakkını verdik :)

ShareThis

Related Posts with Thumbnails