26 Kasım 2010 Cuma

BALABANKARA - ANKARA

Balaban Eskişehir'e ait bir lezzetimizdir ve eski sayılarımızda Eskişehir'deki örneklerini  bulabilirsiniz. Ankara'da ilk balaban restoranı Balgat'ta açıldı.
Oldukça şık ve temiz bir mekan. İçi ferah , bahçesi büyük.
Girişte karşılama sıcak. Dolu bir yere girdiğinizde boş bulduğunuz ilk masaya oturuyorsunuz da , boş masalar olduğunda nereye oturacağınıza karar veremiyorsunuz. En azından biz böyleyiz. Küçük bir kararsızlığın ardından pencere kenarı güzel bir masa seçtik.
Balaban'ın köfte , şiş ve karışık çeşitleri var. Bizim tercihimiz karışık.
Siparişin ardından masaya domates ezme ve turşu geliyor. Bunlar ikram tabi. Daha önceleri bu ezmeleri eleştirirdim ancak Barcelona'da bunun uzak akrabasına tapas niyetine 5 € ödeyince  canım vatanımda ikram edilen ezmelere ses çıkarmama kararı aldım :) Yine de bu ezmenin gayet güzel olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Turşu Çubuk turşusu. 

Mevsim salata malzeme çeşidi , kalitesi ve miktarı olarak sınıfı geçer. Arzu edilirse üstüne ekstra zeytinyağı , limon ve nar ekşisi eklenebiliyor.
Balaban , İskender'in et ve köfteyle yapılanı olarak kısaca tanımlanabilir ancak bir farkla , pideleri et suyuna batırılıyor , haliyle et suyunu çeken pidenin lezzeti daha güzel oluyor. Köfteler pamuk gibi derler ya işte öyle ,  lezzetine diyecek yok. Şiş ise gayet yumuşak ve sinirsiz. Alttaki et sulu pideler de çok güzeldi. Bence salça ve tereyağı daha iyi olabilir ama o kadar iyi tereyağı nerede var derseniz pek biryerde yok açıkçası. Biraz klişe olabilir ama "nerede o eski tereyağları!!!".
Tatlı olarak dondurmalı irmik. Dondurması enfes. İrmik çok kurumamış ve kıvamlı.Tadı da güzel.
Bu güzel lezzeti Ankara ile buluşturan Balabankara'ya başarılar diliyorum. Hizmet ve lezzet bu seviyede olduğu sürece başarılı olacağı muhakkak. Balaban fiyatları 10-14 TL.

Balabankara
Ceyhun Atuf Kansu Caddesi No:52/B
Balgat  Ankara
Telefon : 312 - 220 BLBN - 220 25 26

14 yorum:

Löplöpcü dedi ki...

Yeni mekan, hemde bizim ofisin olduğu caddede, haftaya salı günü (30 aralık) öğlen yemeğine oradayım. Akşamına da müsaitsen buluşabiliriz.

E dedi ki...

uzuuuun bir aradan sonra başlanan yazı iyi geldi.Bir an ben de acaba sıkıldı mı endişesine kapılmıştım.Ara sıra geldiğim Ankara'da yeni bir yer daha keşfetmek iyi oldu.Bundan sonra ara vermeden yazılarını bekliyoruz :)

todor dedi ki...

süper görünüyor, tire körfte muadili mi bu balaban?

Hande Ne Yapıyor? dedi ki...

işyerime çok yakın burası:)
Aceba Oburcan burayı da keşfe çıkar mı bi diyodum önünden geçtiğimde:) Duymuşsun beni:D Güzel gözüküyo deneyeyim ben de:D sevgiler:)

Oburcan dedi ki...

Semih
memlekete hoşgeldin :)
Haftaya Salı..konuşalım.Seyahatim olmazsa görüşürüz.

E
devam ediyoruz,endişeye mahal yok.

Todor
kuzeni diyelim,yakın :)

Hande
keşif ekibimiz sürekli çalışıyor :) Ama yeni keşiflerde sizlerin katkıları da mutlu ediyor. Yeni öneriler olursa beklerim :)

tugce dedi ki...

Ben üç defa gittim ve artık fix menüm var: karışık balaban, Gavurdağı salatası, sütlaç.
Son gidişimde sadece sütlaç için gitmiştim!

Oburcan dedi ki...

iyi bir sütlaça da hayır diyemem yani. Teşekkürler Tuğçe

Adsız dedi ki...

Bugun gittik. Tertemiz bir mekan. Ozellikle tuvaletleri. Balaban karisik yedik. Lezzetliydi. İrmik tatlisi gayet basarili. 5 lira. Sutlac da iyiydi. Tavsiye ediyorum.

Oburcan dedi ki...

Bilgi için teşekkürler.Beğenmeniz güzel.

todor dedi ki...

dün gittim gerçekten süperdi. tertemiz müessese, güler yüzlü çalışanlar, hızlı servis, leziz karışık balaban.

Oburcan dedi ki...

afiyet olsun :)

todor dedi ki...

sağolasın :)))

Güçlü dedi ki...

Pazar günü Balabankara'daydık. İşletme temizlik, servis kalitesi vs. konularda son derece başarılı. Bahşişi "helal olsun" diyerek bıraktıran bir servis aldık , öyle söyliyeyim.
Balaban'a gelince et, domates sos, tereyağ, pide ve yoğurt gibi kombinasyonunda başarının çok olası olduğu bir formül ama buna güvenerek kolaya kaçılmamış, her bir bileşenin hakkı verilmiş.
Önden - yandan gelenler familyasında ise bulgur pilavı ve gavurdağı salata da takdire şayandı...
Yemeğin üstüne her yerde karşımıza çıkmayan "bağdat tatlısı" ile ağzımızı tatlandırdık. Bu hamur tatlısı olmasına rağmen , "hafif bir lezzet" diyebileceğimiz, çok fazla yaygın olmayan bir tatlıdır ve Balabankara'daki de gayet başarılı idi.
Sonuç; Balabankara rahatlıkla tercih edebilceğiniz güzel bir yer, Balaban çok değişik, yeni bir lezzet olmamasına rağmen arasıra güzel bir değişiklik olur, ancak benzer kombinasyonların atası "İskender" her zaman 1 numaradır :).

Oburcan dedi ki...

Guclu,
Detayli yorum icin tesekkurler. Balabankara bu cizgisini surdururse klasik olacak gibi duruyor.

ShareThis

Related Posts with Thumbnails