9 Mart 2010 Salı

ELMACIPAZARI GÜLLÜOĞLU BAKLAVA - ANKARA

Baklava eşsiz Türk mutfağının en güzel tatlılarındandır. Yurtdışına gidenler Yunanlıların baklavayı , ismini değiştirme zahmetine bile katlanmadan sahiplendiğini görüp ezikliklerine için için gülerler ama birçok yerde de baklava denince Yunan tatlısı çağrışımı yapar , bu da tehlikelidir. Sadece baklava ile kalsa iyi , birçok yemeğimizi alıp kendilerinin gibi satar uyanıklar , meze , dolma , cacık , imam bayıldı , bunlar isimleri değişmeyenler , bir de değişenler vardır , dönere gyros , şiş kebaba souvlaki derler. Neyse konumuz bu değil , konuya dönelim.

Biz burada işin aslını bildiğimiz için gerine gerine baklavamızdan bahsedebiliriz. Baklava denince de asıl mekanı Gaziantep'tir. İncecik açılmış hamuru , mis gibi kokan tereyağı ve şerbetiyle mutluluk kaynağıdır. Bir arkadaşım uzun zaman önce baklavanın nasıl yenmesi gerektiği konusunu şöyle açıklamıştı ; aşağıdaki resimde görülen ufak dikdörtgen baklavalardan 1 tane alınır , çatalla azıcık oynayınca zaten üst katmanı ayrılır , alttan fıstıkları veya cevizleri görünür. O fıstıklı kısmı alıp , fıstıklar damağınıza gelecek şekilde baş parmağınızla yukarı doğru bastırarak damağınıza yapıştıracaksınız. Sonra biraz bekleyerek şerbetin ağzınıza yavaş yavaş yayılmasını ve eğer baklava yeterince taze ve yumuşaksa damağınızda eriyişini hissedeceksiniz. Bilmem biraz olsun fikir verebildim mi?
Görüyorum ki Güllüoğlu konusu biraz karışık bir konu. İnternette Güllüoğlu ismiyle araştırma yaparsanız pek çok Güllüoğlu olduğunu ve hepsinin Gaziantep'li olduğunu görürsünüz.
Ankara'da Turan Güneş Bulvarı üzerinde açılan Güllüoğlu , Elmacıpazarı Güllüoğlu. Hangisinin "öz" Güllüoğlu olduğu konusunda bilgisi olan varsa ve yazarsa sevinirim. Ben gördüğümü yazdım. Geniş , ferah ve şık bir mağaza olmuş. Girişte sizi baklava çeşitleri ve hafiften bir tereyağı kokusu karşılıyor.


Baklavalar çeşit çeşit. Fıstıklı , cevizli ile başlıyor , bülbül yuvası , havuç dilimi ve kuru baklavaya kadar uzanan geniş bir yelpazesi var. 3 kişi gittik ve küçük bir karışık tabak istedik. Gayet leziz. Baklavaların hergün uçakla Gaziantep'ten geldiği üstüne basarak vurgulandı. Hepsi çok güzel , şerbeti tam karar kullanılmış , yerken zorlamıyor.

Gaziantep'te de baklava yemiş birisi olarak bu baklavanın Gaziantep baklavası olduğuna tanıklık edebilirim!! Fiyat konusunda Elmacıpazarı Güllüoğlu rakiplerinden biraz daha yukarıda. Israrla belirtilen hergün uçakla gelme ve malzeme kalitesinden dolayı bu fiyatların normal olduğu söyleniyor. Kilo fiyatları 35 -40 TL arasında. Fiyata rağmen yediğim baklavadan memnunum , tavsiye ederim.

Elmacıpazarı Güllüoğlu

Turan Güneş Bulvarı No:72/B

Yıldız Ankara

Telefon : 312 - 441 44 22

8 yorum:

tatlıcı dedi ki...

Elmacıpazarı bildiğim kadarıyla Güllüoğlu ailesine dahil ancak istanbuldaki emsallerinin daha iyi olduğu anteplilerce söylenir.
Gene de ankara için iyi bir yer umuduyla biz de arkadaşlarla toplanıp gittik. Özellikle fıstıklı kare baklavayı önerdiler (fıstık oranı diğerlerine göre daha fazla). Sonrasında 1-2 çeşidini daha deneme şansım oldu.Ancak sonuç beklediğimiz gibi değildi. Fiyatlar 1 porsiyon için 6.5-8.5 arasında değişiyor. Tadımlık için belki çok problem değil ama lezzet çok tatmin etmedi, esas problem de baklavanın uçakla geliyor olması sanırım. Çünkü, yoldan gelen baklava, buraya geldiğinde servis öncesi mikrodalgada ısıtılıyor.
Taze baklavanın yerini tutması zor, hacıbabanın yanından geçmesi bile zor derim..

Adsız dedi ki...

Hacıbaba!? Eğer Antep baklavasından bahsediliyorsa Elmacıpazarı Güllüoğlu kesinlikle şu an Ankara'nın en iyisi. İstanbul'dakilerin Ankara'daki ile bağlantısı yok, İstanbul'daki (en yaygın zincir olan karaköy Güllüoğlu) Nadir Güllü'nün, Ankara'daki ise amcaoğlu Mahmut Güllü'nün. Mikrodalga konusu kesinlikle doğru, hamuru yumuşatıyor ve gevreklik kayboluyor, eve alıp tepsinin üzerinde oda sıcaklığında çok hafif ateşte azıcık ısıtmak lazım. Böylece dip yağı ve şeker çözülüyor ve yemesi kolay oluyor. Ankara'daki diğer tatlıcılar Antep baklavasından ziyade modifiye tatlılar yapıyorlar, şerbeti-şekeri bol, fıstığı az. Karşılaştırılmaz. Buranın kıyası Antep'teki amcaoğullarıyla ya da Zeki İnal'la yapılabilir. Elmacıpazarı Güllüoğlu'nda ayrıca havuç ve börek de gayet iyi.

Adsız dedi ki...

tatlısever:

turan güneş caddesindeki elmacıpazarı güllüoğlu bence ankaradaki en iyi baklavacı. kullanılan malzemeyi çok kaliteli buldum. biraz erken gitmiştik sabah. kolilerin acılmasını bekledik ve baklavalar hala sıcaktı. mikrodalga elbette etkileyebilir lezzeti ki zaten o da isteğe bağlı. ısıtmak istemeden de deneyebilirsiniz. mekan olarak da adına yakışır bir yer olmuş. ben biraz araştırdım burası ailenin antepte işe ilk basladığı dükkanın devamıymış. yani en eski ve en orjinali. herkese kesinlikle tavsiye ederim. fiyatlar bu kaliteye bence gayet normal.

lifegoeson dedi ki...

Baklava konusunda master yapmış biri olarak ; size şunu söyleyeyim baklavanın kalitesi yağ ve un da olsa taze baklava her zaman yenilir en mükemmel baklava bile bir iki gün sonra pastane tatlisi olur...
ankara da açılan güllüoğlunu denemedim ama antep'te Koçak'tan baklava ,Üçlerden şövbiyet yemeden gelmeyin diğerleri reklam kokan markalar ...

Oburcan dedi ki...

Bu degerli bilgiler icin tesekkurler :)

Adsız dedi ki...

BİR YORUMCU, GÜLLÜOĞLU BAKLAVASININ TADININ HACIBABANIN BAKLAVASININ YANINDAN BİLE GEÇEMEDİĞİNİ BELİRTİYOR. O KAÇ YILDIR HACIBABANIN BAKLAVASINI YİYOR BİLMİYORUM ANCAK EĞER BÖYLE BİR YORUM YAPMIŞSA YA HACIBABANIN ORTAĞI YA DA AĞZINIZIN TADI YOK. ANTEP'DEN UÇAKLA GELMESİNE RAĞMEN BİLE HACIBABA'YA 10 BASAR. HACIBABANIN KALİTESİ 8-10 YIL ÖNCE İYİYDİ. ŞİMDİ KALİTE DÜŞMÜŞ.

polat dedi ki...

İddia ediyorum Ankara'nın en iyisi.Ben 20 yıldır Ankara'da bu şöbiyetin kötü kopyasını bile yemedim.En önemlisi de şerbetinde gerçek şeker kullanılıyor mısır veya glikoz şurubu değil.Ben de bu baklavadan sonra baklava yiyemiyorum.

Murat Güllü dedi ki...

Merhabalar. İsmim Murat Güllü. Güllüoğlu ailesinin 6.kuşak üyesiyim. Burada söyleyeceklerim yalnızca bilgi karışıklıklarını önlemek amaçlıdır.
Ankara'daki Elmacıpazarı Güllüoğlu markası babam(Mahmut Güllü),abim(Cevdet Güllü) ve benim tarafımdan işletilmektedir. Esas merkezimiz (Gaziantep'liler çok iyi bilirler ve "tatlıcı" rumuzlu arkadaşın belirttiğinin aksine hiçbir Gaziantep'li İstanbul'daki akrabalarımızın bizden daha iyi olduğunu söylemez.) Gaziantep'te bulunan Elmacı Pazarı isimli baharatçıların ve yöresel tatların bulunduğu bir pazardadır. Elmacı Pazarı'ndaki bu dükkanımız aynı zamanda Güllüoğlu markasının Türkiye'deki ilk mağazasıdır. Yaklaşık 150 yıllık bir tarihi olan bu pazarda şuanda yukarda da belirttiğim babam,abim ve ben çalışıyoruz. Ankara'daki dükkanımızda birara çalışanlarımızın yaptığı yanlışlar olmuş. Mikrodalgada ısıtılıp sunulan baklava gibi. Şuanda ben her zaman Ankara'daki şubemizde bulunuyorum ve kesinlikle geleneksel baklava kültüründen zerre kadar ödün vermemeye özen gösteriyorum ve bunu başarabildiğimi umuyorum. İlk başlarda Gaziantep'ten her sabah uçakla getiriyorduk ürünlerimizi ancak artık üretimimiz Ankara'da ve Gaziantep'teki ustalarımızı buraya getirdik. Malzemelerimiz de Gaziantep'teki merkezimizden gelmekte ve geleneksel üretimimizi burada tertemiz ve ödün vermeksizin sürdürüyoruz. Herhangi bir kusuru olabilecek bir ürünümüz olsa inanın sırf bu markanın itibarına zerre kadar leke gelmemesi için tezgahıma koymam bile. Sonuçta bunca zamandır verilmiş bir emek var ve bunu daha iyilerine getirmek için önce insanların güvenini kazanmamız lazım ki bu konuda kendimizden hiç şüphemiz yok. Herhangi bir sorunuz için: 0312 441 44 22 numaralı hattımızdan bana ulaşabilirsiniz.

Buarada "lezzet,göreceli bir kavramdır ve herkesin damak tadına hitap edebilen bir lezzet henüz dünya üzerinde yoktur." Bu yüzden herkes bizim yaptığımız,ilk gününden beridir herhangi bir değişiklikte bulunmadan sattığımız baklavamızı beğenmek zorunda değildir. Ama samimiyetimle söylüyorum ki gerçek baklava yemek isteyenleri dükkanımıza beklerim. Memnun kalmazsanız herhangi bir ücret alınmayacaktır. :)

Herkese bol lezzetli günler...

ShareThis

Related Posts with Thumbnails