23 Temmuz 2010 Cuma

LANGUSTA - ÇEŞME - İZMİR

Bu akşam yemek güzel , çünkü malzeme özel. Menüde langust var arkadaşlar , ya da diğer bir deyişle böcek.
Langust aslında istakoz'un kuzeni sayılır. İstakoz makaslı , langust ise iğne uçlu deniz böceği olarak geçiyor. Ülkemizde Çeşme açıklarında yakalanıyor.
Langust dendiği vakit en bilinen ve en eski tek bir adres var ; Langusta. Tuğrul Erol'un sahibi olduğu işletme , meraklılarının gayet iyi bildiği , türünün artık tek olmasa da ilk örneği.
Telefonda tarif alarak Dalyan'ı bulduk ve arabamızı restoranın önünde park etmek ayrıcalığına ulaştık. Burası salaş bir yer.  Giderken dekorasyon beklentinizi üst seviyede tutmayın. Diğer konu kedilerin bolluğu. İçeride de otursanız farketmiyor. Kediler alttan , yandan sürekli geçiyor ve talepkar gözlerle sizi süzüyor.

Tuğrul beyle tanıştık , içeriyi gezdik , mezelere ve balıklara baktık ve en önemlisi böceğimizi seçtik.

İşte bizim aslan parçası. Şu anda kendisi canlı ve hareket ediyor. Langustlar yakalandıktan ve buraya getirildikten sonra deniz suyu içinde bekletiliyor ,tartılıyor ve ağırlığına göre fiyatlandırılıyor , o konuya geleceğiz.
Mezeleri seçmemizin ardından yerimizi aldık. Salata ile başladık. Her ne kadar yeşil görünse de çoban salata. Biraz fazla iri doğranmış diyecek olduk , Tuğrul Bey " burada böyle , beğenen böyle beğensin" diyerek cevabını verdi :)
Buraya özel lezzetler peşinde olduğumuzu söyledik. İşte onlar ; niko ve zapkin. Niko üstte , zapkin altta. Her ikisi de acılı , kırmızı biberden yapılmış ama zapkin daha bir acı. İkisine de bayıldık.
Patlıcan salatasını da beğendik. Köz patlıcan , kırmızı biber ve zeytinyağı harika. 
Ege'deyiz , haliyle bu bölgeye özel ot yemek istiyoruz , sirken otu geldi. Görüntü olarak turp otuna benziyor(merak edenler Trilye Liman restoran yazısına bakabilirler) ancak lezzeti daha az. Hiç iz bırakmadı.
Kaya koruğu ekşimsi bir ottur. Tek başına çok anlamlı gelmese de rakının yanında kendini bulur ve anlam kazanır.  
Ahtapot salatayı ustanın ısrarı üzerine aldık , iyi ki almışız. Değişik yapılmış , az haşlanmış , üstünde taze naneli bir sos var. Nane sosu başlangıçta kulağa iyi gelmese de sonuç harika olmuş. Bu lezzeti kaçırmayın.
Ve sonunda langust kısmına geldik. Tüm ısrarlarımıza rağmen langust'u pişme aşamasında görüntüleyemedik. Tuğrul bey onay vermedi!! Canı sağolsun. Dışarıdan bakıldığında bunun neresi yenir şeklinde düşünülebilir ama içinde yenmeyen yeri yok gibi. Eti yumuşacık ve tatlımsı. Zeytinyağı sosu ile birlikte muhteşem oluyor.
Gördüğünüz gibi başlangıçta bu sünger gibi eti yemek çok kolay , kendiliğinden çıkıyor.
Kuyruk kısmı bittiğinde kollara geliyorsunuz. İşte burası biraz maharet istiyor.
Burada size yardımcı bu alet geliyor , şu anda en büyük dostunuz bu!!
Her bir parçayı itinayla kırarak , içindeki eti bir cerrah inceliğiyle çekip almanız gerekiyor. Çünkü böceğin her uzvunun içi et dolu. Bu sırada tükürük guddelerinizin aşırı ifrazatına engel olmanız olası değil :) Lezzetten mest olmuş haldesiniz.
Ve yemeğin sonu. Sonlara doğru biraz yorsa da olağanüstü bir yemek oldu. Ustanın ellerine sağlık. Yemeğimizi Türk kahvesi ve sakız likörü ile bitirdik.
Langusta kesinlikle görülmesi ve denenmesi gereken bir yer. Zira deniz mahsulleri içinde her yerde böceğe rastlanmıyor. Buralara kadar gelmişken bu istisnai lezzeti kaçırmamak lazım. Fiyatlara gelince , sezonsal olarak değişmekle birlikte şu anda böceğin kilosu 130 TL , bizimki 750 gram geldi. Diğer tabaklar ve 35 cl. rakı ile 173 TL hesap ödedik. Langusta'yı ve Tuğrul ustayı defterimize not ettik.
Langusta
Tuğrul Erol
Dalyan Mahallesi
Liman Caddesi No:29/A
Dalyan  Çeşme  İzmir
Telefon : 232 - 724 70 11

6 yorum:

E dedi ki...

Yakınında benzeri Can Baba vardır.Hatta derler ki"böceği İstanbullular Langusta'da,İzmirliler Can Baba'da yer". İstanbul'da yaşayan bir İzmirli olarak benim tercihim hep Langusta olmuştur.Can Baba'nın mekanı daha lüks olmasına rağmen Langusta daha iyidir.Bilginize

Oburcan dedi ki...

E'ye çok çok teşekkürler. Bir İzmirli'de çok yararlı bir bilgi oldu bu.

Löplöpcü dedi ki...

Ahtapot salatasını çok takdir ettim. Domates, salatalık, mantar gibi abuk subuk şeyler koymamış, löp ahtapot koymuş.

Istakozu beğendiğine çok sevindim. Yolumuz düşerse bizede yeriz artık.

2 hafta önce Bozcaadada balık halinden kilosu 50 TL'ye 3 kilo bözek almıştık bizde, lokantalardan birinde pişirttik. Ama sizinki kadar güzel olmamıştı.

Oburcan dedi ki...

Sağol Semih,iyi ki tavsiyene uyup gitmişiz!!

Glass Half Full dedi ki...

Cok kiskandik! Acaba Fethiye yerine Cesme'ye mi alsak tatil yerini?? Cok lezzetli gorunuyor! Afiyet olsun, darisi basimiza :)

Oburcan dedi ki...

Darısı başınıza ama kıskanmak için biraz daha bekleyin derim , Alaçatı maceramız bitmedi !!!! :)

ShareThis

Related Posts with Thumbnails