18 Temmuz 2010 Pazar

İMREN HELVA VE TATLI EVİ - ALAÇATI - İZMİR

Alaçatı'da kahvaltı için seçtiğimiz ilk yer İmren.  Gitmeden önce yaptığım araştırmaların ilk sıralarında hep İmren ismini görmüştüm. Sadece kahvaltı değil , günün her saatine uygun yiyecek birşeyler bulunabilir.
Kısaca İmren'den bahsetmek gerekirse 1941 yılında Selanik göçmeni bir aile tarafından Alaçatı'da açılmış. Alaçatı'nın bu kadar popüler olmadığı dönemlerde sessiz sedasız faaliyetini sürdüren işletme , turizmin kelimenin tam anlamıyla patlamasının ardından olduğu yerde saymamış ve gelişen koşullara uyum sağlamış. Şimdi dekorasyon , menü çeşitliliği ve şubeleşme açısından rakipsiz bir durumda.
Kemalpaşa Caddesi'nde bulunan İmren'e geldik. Klasik Ege kahvaltısı alacağız. Personelin karşılaması gayet güzel. Masamıza oturduk. Dekorasyona bayıldık. Bölgenin karakteristik taş bina mimarisine uygun şekilde dekore edilmiş.

İçeride kalan zeytin ağacının korunması nedeniyle bravo. Zeytin ağacı aynı zamanda çok iyi bir dekor olmuş..
Personel sipariş aşamasında 1 kişilik kahvaltının bile 2 kişiyi fazlasıyla doyuracağını belirttiler. Ayrıca kahvaltı ile sınırsız çay verildiği için içecek olarak bir sıkıntı olmayacağı söylendi. Aynen dedikleri gibi çıktı. Kahvaltı 2 kişiyi doyuruyor. Seramik demlikte gelen çay bitmeden , soğumuştur denilerek değiştiriliyor. Servis gerçekten iyi. Tebrikler.
Yine de bu sıcak yaz sabahında eşim kahvaltıya ev yapımı bir limonata ile başlamak istedi. Limonlar buraların limonu. İçinde taze nane yaprakları ile limonata hem ferahlatıcı , hem de çok lezzetli. Ben ise sabahları çay içmeden afyonum patlamadığı için 1 demlik çayı yanıma alıyorum...
Tereyağı bal ve kaymak ile Ege kahvaltımız başlıyor. Bal güzel , kaymak ise muhteşem. Bugüne kadar yediğim en güzel kaymak diyebilirim!!Sadece bu kaymak için bile İmren'de kahvaltı yapılır!!
Taze ekmek çeşitleri ve simit(gevrek). Bundan sonra yazacağım yerlerde de görülecektir. Her yerde ekmeklerin bu çeşitliliği şaşırtıcı. Genelde kullanılan ekmeğin de klasik beyaz ekmek yerine buğday ve çavdar ekmeği olması çok hoş.
Ege kahvaltısının en can alıcı noktası ev yapımı reçeller. Resimde altta gördüğünüz reçel Antep fıstığı reçeli ve lezzetini kelimelerle anlatamayacağım. Tatlılığı ideal ama o tatlı tadının yanında hafif bir ekşiliği de var ki ikisi birlikte bambaşka bir şey olmuş , harika. İlk defa yedim ama geri dönerken mutlaka 1-2 kavanoz götürmeye karar verdim , götürdüm de :)  Alaçatı'dan alınabilecek en iyi hediyelerden bir tanesi bu.
Zeytin konusu biraz ilginç. Bu bölge de zeytin bölgelerimizden biri olmasına rağmen ne İmren'de , ne de diğer yerlerde zeytinleri beğenmedim. Hepsinin lezzetinde bir hafiflik vardı. İmren'de siyah zeytinler yeşile göre biraz daha başarılıydı diyebilirim.
Masamızın Antep fıstığı reçeliyle birlikte diğer yıldızı da lor üstünde karadut reçeli. Tatlı tuzlu karışımlarını çok seven , kahvaltıda peynir ve bal karışımlarını sık sık kullanan bendeniz , lorun üstünde enfes karadut reçeline de kayıtsız kalamadım. Doğal olarak 2 kişiye yetmedi , 1 tabak daha istedik.
Peynir konusu da bu civarın kuvvetli olduğu konulardan. En başta İzmir tulumu geliyor tabi. Bununla birlikte kaşar peynirleri de genel anlamda başarılıydı.
Domates ve salatalığın en tazelerini yedik. Bunlar sanki tarladan az önce toplanmış gibi tazeydi. Üstüne az zeytinyağı ve tuz ilavesiyle harika oldu.
Bu tabak ta kahvaltının hoşluklarından bir tanesiydi. Kurutulmuş domates arasında peynir.
Tüm bu kahvaltı yetmezmiş gibi bir de üstüne peynirli menemen istedik. Taptaze domates , biber ve yumurta ile yapılan menemen de gayet güzeldi.
Böylece kahvaltımızı tamamladık. Tüm bu yediklerimiz , menemen hariç , 1 kişilik kahvaltıydı ve sınırsız çayla birlikte fiyatı 20 TL. Menemen ve limonata ile birlikte 30 TL ödedik. Kahvaltı için İmren iyi bir tercih. Aklınızda bulunsun.

Tabi İmren sadece kahvaltı mekanı değil. Dediğim gibi günün her saatinde yiyecek birşeyle bulabilirsiniz. Bir akşamüstü Kemalpaşa Caddesi'nde dolaşırken hem yorgunluğumuzu  atmak hem de birşeyler atıştırmak için İmren'de mola verdik. Çayın yanında sakızlı kurabiye yemeden olmaz. Lorlu kurabiyeyi de görünce karışık olsun dedik. Resimde görülen 1 porsiyon. İçinde 3 adet sakızlı , 2 adet lorlu kurabiye var. Her ikisi de harika ama içinde portakal kabuğu rendesi olması nedeniyle ben lorlu kurabiyeyi daha çok beğendim. Eşim ise sakızlıyı. Ama Alaçatı'ya gelmişken ikisini de mutlaka denemeniz gerekir!!!
Akşam oldu. Yemek sonrası çarşıda gezinti , alışveriş vs. , artık otele döneceğiz. Ama bitmedi , sakızlı dondurma ve sakızlı muhallebi var. Sakızın bu kadar çok alanda ne işi var diye düşünecek olursanız anlatayım. Çeşme'nin hemen karşısı Sakız adası. İsmiyle müsemma :)  sakızın merkezi ve cenneti. Hatta size şöyle bir bilgi verebilirim (Ayhan Sicimoğlu sağolsun) , adanın sadece güneyinde yetişiyor.Aynı ağaçları kuzeye dikiyorlar , ağaç yaşıyor ancak sakız üretmiyor. O derece de ilginç bir madde. İşte o sakızın Türkiye'de yetiştiği tek yer Alaçatı. Olay bu.
Sakızlı dondurmada sakızın o karakteristik tadını alıyorsunuz. Dondurmaya da çok yakışmış.
Sakızlı muhallebi de çok güzel. Sakız muhallebiye de hem çok yakışmış ve tadını zenginleştirmiş.

İşte İmren böyle dostlar. Sabahtan başlayan İmren turumuzu gece saat 12 civarında noktaladık , bugünlük tabi!! Ama ister Alaçatı'da olun , ister Çeşme'de mutlaka bir İmren göreceksiniz. Görünce aman kaçırmayın.

İmren Helva ve Tatlı Evi
Kemalpaşa Caddesi No:65
Alaçatı  Çeşme  İzmir
Telefon : 232 - 716 83 56

9 yorum:

notdefterimden dedi ki...

Kahvaltı nefis görünüyor.Notumu aldım,mutlaka gidilmeli bence..Tavsiyelerinizi merakla bekliyorum.İyi tatiller...

Oburcan dedi ki...

Tavsiyeler çok,yavaş yavaş gelecek. Tatil maalesef bitti.Şimdiden yenisini planlıyorum,hedef yine Alaçatı!!!

Löplöpcü dedi ki...

Benim karadut reçelli lor tatlım seninkini döver
http://www.loplopculer.com/2009/02/izmir-ve-cevresi.html

Üstad bizde kuşadası faslını tamamladık, bodruma gidiyoruz. Haftaya ankarada görüşmek üzere

Oburcan dedi ki...

Hocam senin reçelin ne olduğu belli değil , nasıl dövecekmiş? :)))
Kuşadası,Bodrum,iyi gezmeler. Bodrum Turgutreis Çimentepe'de Balıkçı Sait'e gidin derim!!!
İyi tatiller
Ankara'da görüşelim...

acemi aşçı dedi ki...

off Oburcan ne yaptın böyle..nefis lezzetler, süper fotolar. Antep fıstığı reçeli tattığım nadir sofistike lezzetlerden.
Alaçatı "best of" larımın 2.sırası (1.Bozcaada) yemek kültüründe Ayvalık'ı henüz yakalayamamış olsa da, iddialı.
bir yerlerde bulursanız, lorlu ve sakızlı kurabiyeyi denemenizi öneririm.
iyi tatiller

Oburcan dedi ki...

Bozcaada'ya gitmedim,yorum yapamam ama ben Alaçatı diyorum. Ve yakında yazacağım yerlerle senin de görüşlerin değişebilir!!!Dikkat...
Teşekkürler

MMO dedi ki...

Vay vay vayyy.. Alaçatı fatihleri sizi. :) Afiyetler ola! :)
Karadut reçeli ne güzeldi yaa.. Gene gidesim geldi valla.

Oburcan dedi ki...

Sagol Pinar, senden esinlendik :)

haktanbak dedi ki...

bence 2011 yazında imren han butik otel de gidilesi bir yer olacak ben projeyi gordüm müthışşşş

ShareThis

Related Posts with Thumbnails