16 Haziran 2010 Çarşamba

LİMAN RESTORAN - TİRİLYE - BURSA

Tirilye(Trilye) denince akla Ankara GOP'ta bulunan ünlü balık restoranı gelir. Ancak biz o Trilye'de değiliz. Biz Bursa ili , Mudanya ilçesine bağlı Tirilye beldesindeyiz , yeni adıyla Zeytinbağı. Öz Tirilye yani :)
Önce biraz tarihçe ; Rumca'da barbunya balığı anlamına gelen Tirilye'nin tarihi MÖ'ye kadar gider. Meraklıları için birkaç adres verelim :

http://www.sihirlitur.com/gezi/trilye/index.html

http://www.gezinotlari.net/yer.asp?id=39

http://www.geziyorumlari.com/index.php?option=com_content&task=view&id=448&Itemid=149

1923 yılında imzalanan Lozan antlaşması sonrası gerçekleşen mübadeleye kadar ağırlıklı olarak Rumlar'ın yaşadığı bir yer. Mübadele sonrasında göç eden Rumlar'ın yerlerine Girit'ten gelen Türk'ler yerleşmiş(benimkiler de dahil:)
Tirilye , Mudanya'nın 10 km. ötesinde olmasına rağmen yolu dar ve virajlı olması nedeniyle 20 dakika kadar sürüyor. Mudanya'nın çıkışında Yıldıztepe'de durun ve Gemlik Körfezi'ne şöyle bir bakın.


Tirilye'de hayat iskele civarında canlanıyor. Balık restoranları yan yana.
Biz önceden bildiğimiz Liman restorana oturuyoruz. Bahçe masaları tamamen dolu.
Balıklarımızı seçtik ve masamıza oturduk. Masaya gelen mezelerden seçtiklerimiz az sonra yavaş yavaş teşrif etmeye başladı. Önce zeytin. Zeytinbağı isminden de anlaşılacağı gibi Tirilye'nin etrafı tamamen zeytin bağları ile kaplı. Üstüne hafif zeytinyağı gezdirerek lezzetine lezzet katıyoruz.
Salata gayet güzel. Bol ve taze malzemeler , üstüne saf zeytinyağı. Ötesini anlatmaya lüzum var mı?
Deniz börülcesi böyle bir sofrada şart. Börülce çok kaliteli. Az pişmiş , bol sarımsaklı , harika.
Midye dolma da çok başarılı.
Girit mutfağının başlıca özelliği çok değişik otları kullanmasıdır. Karşınızda turp otu(Rumca ismi : vruvez , teşekkürler anne!!) Daha öncesinden lezzetini biliyorum ve bu çok güzel. Yine de börülce kadar olamaz. İstediğimiz bir diğer ot olan şevket-i bostan'ın (askolibrus) olmamasını dert etmiyoruz :)
Güveçte tereyağlı karidesin görüntüsü zaten herşeyi anlatıyor. Fazla söze gerek bırakmıyor. Oburcan kardeşiniz gereken ilgiyi alakayı fazlasıyla gösteriyor ve tam puan veriyor.
Adettendir , böyle bir sofra kalamar tavasız olmaz. Kalamar'ın lezzeti ve kızartması inanılmaz , mest edici. Sosu da aynı derecede başarılı.

Balık olarak Tekir istedik. İlla ki tava olacak. Önce şunu belirtelim ; bu restoranın ustası kızartma nasıl yapılır çok iyi biliyor. Kalamar da çok iyiydi , Tekir de. Helal olsun. Yediğim en güzel tava balıklardan bir tanesi.
Bitmesini hiç istemediğim bir yemek oldu ama maalesef sonuna geldik. Son tabağımız tatlı , fırında helva. Alerjim nedeniyle sadece 1 kaşık yiyebildim ancak helvayı da çok beğendim.
Bir yemekte bu kadar çeşit yerken , her birini bu kadar beğendiğimi uzun zamandır hatırlamıyorum. Hani "ortamın da etkisi vardır Oburcan" diyenler olabilir , ama inanın değil. Her biri ayrı güzellikteydi. Üstüne ortam , rakı ve sohbet eklenince daha da güzelleşti.
Gördüğünüz tabaklar , 35 cl. yeşil kapak Efe rakı , 2 porsiyon Tekir ; hesap 155 TL , ki bu fiyata inanamadık :)) Her kuruşu helal olsun. Ellerine sağlık. Bu güzel gecenin katılımcıları olan muhterem eşime , anneme ve kuzen İdil'e buradan teşekkürlerimi sunuyorum.
Dostlar , Tirilye tüm ziyaretçilerini başka dünyalara götürüyor. Tarih , lezzet , doğa , aradığınız herşey var. İlgi gösteriniz.


Trilye Liman Restaurant
İskele Caddesi
Yalı Sokak
Trilye Bursa
Telefon : 224 - 563 24 10

3 yorum:

Adsız dedi ki...

nefisss gercekten harika biyere benziyor buyaz ankaradan istanbula giderken ugramaya calısıcam.

Unknown dedi ki...

Tavsiyeniz üzerine bende geçen ay gittim. Mudanya ve özellikle Trilye çok güzelmiş gerçekten. Lezzetli bir yemekti. 2 kişi 800-900 gram civarı bir çupra, tereyağında karides, 3lü meze tabağı, salata aldık. 70 TL ödedik. Deniz börülcesi ve pancar otu mevsimi olmadığından yoktu.

Oburcan dedi ki...

Trilye candır. Beğenmenize sevindim. Kendim gitmiş ve yemiş kadar oldum yani :)

ShareThis

Related Posts with Thumbnails