4 Haziran 2010 Cuma

LATERNA - ANKARA

Politik saçmalıklarını bir yana bırakırsak Yunanlılar iyi adamlardır. Bunu Yunanistan'a giden herkes açık seçik görür. Bir Türk o tarafta daha bir özel ağırlanır , hizmet edilir. Hele Avrupa'lılarla birlikte bir grup içindeyseniz havanız bile olur hani. Kuşkusuz hepsinin Türkiye ile bir bağı vardır , ya bir göçmenlik , ya bir akraba. Aslında Türk Yunan kültürü diye ayırmadan , Ege kültürü olarak bakarsak ortak paydalarımızın çokluğunu , şahsen memnuniyetle , görürüz. Yine de tedbiri elden bırakma taraftarı değilim , ilk cümlemin altını tekrar çizmek istiyorum. Gözü kapalı dostluk , barış , kardeşlik nidalarını da pek anlamsız bulurum.
Ankara'da Yunan lokantasının ilk adresi Laterna'dır. Tunus Caddesi'nde , sanırım eski adı Likya Cafe idi , yer alır. Mavi ağırlıklı , klasik Ege dekorasyonu ile çok şirin bir yerdir.
Bu akşam http://www.loplopculer.com/ sitesinden Semih ile birlikteyiz. Bloglar kardeşliğinin ilk adımını attık :) Kendisinin olağanüstü Yunanistan ve adalar deneyimini okumanızı tavsiye ederim. Özellikle Rodos ve fotoğrafları bende derin hayranlık , biraz da kıskançlık , yarattı !!!
Biz yemeğimize dönelim. Ege'nin şartı zeytinyağı ile başlıyoruz. Zeytinyağı içinde zeytin :))) , kekik ve pul biber var. Zeytinyağı kaliteli , yanında gelen taze kepekli ekmek ile birlikte hızlı başlıyoruz!!
Roka salatasının üstünde doğranmış domates olsa da bizim tercihimiz ikisini ayrı ayrı almak oldu :)
Haydari de güzel bir başlangıç oldu.
Otsuz bir Ege mutfağı , dolayısıyla otsuz bir Ege masası düşünülemez. Radika / börülce arasında tercihimiz radika tarafında ve iyi tercih.
Ahtapot söğüş , görüntü ve miktar olarak doyurucu ancak ahtapot lezzetini tam olarak veremiyor. Daha karakteristik bir lezzeti olmalıydı. Yine de kötü değil hani. Girit usulü ezme heryerde karşınıza çıkmıyor. Burada güzel bir örneği var. Peyniri kaliteli , lezzeti akılda ve damakta kalıcı.
Kalamar tava , görüntü itibarıyla açık renkli , güzel pişmiş. Yine de yeterli kalamar lezzeti yok. Daha iyisi olabilir. Karides saganaki bir Yunan lezzeti. Semih'in fotoğraf arşivinde bunun orijinal halini görünce anında Rodos'a gidesim geldi !! Ancak buralarda bunlarla idare edeceğiz. Lezzeti güzel fakat nasıl desem ; karidesleri çok şirin , minik minik!!! Derdimi anlatabildim sanırım. Jumbo karides tercih edilir , elimizde şirinler var.
Ahtapot güveç istiyoruz , menüde olmadığını belirtelim. Tereyağlı , hafif baharatlı ahtapot güzel ancak sanırım şansımıza , bu ahtapot çok lezzetli olmadığındandır , lezzeti patlamamış hani , o kadar tereyağı , baharat ve ahtapottan "amannnn" dedirten bir lezzet çıkmamış.
Bu kadar mezeden sonra balık için yerimiz kalmamıştı takdir edersiniz. Ahtapot bizi üzse de genel olarak Laterna'nın güzel ve her zaman gelinecek bir yer olduğu konusunda anlaştık. Tabi bunda güzel sohbetin , 1 büyüğe yakın rakının ve hafiften kulağımıza çalınan canlı müziğin katkısını da belirtelim. Fiyatlar makul düzeyde. Mezeler 5-10 TL , balıklar 15-20 TL. Biz 135 TL hesap ödedik. Arzu ederseniz 50 TL'lik menü mevcut. Menüde mezeler , arasıcaklar , balık , tatlı ve içki var. Detaylar Laterna'da. Yunan lokantası olması itibarıyla değişik markalarda uzolar mevcut. Akşamları canlı müzik olduğunu da ekleyelim.


Laterna
Tunus Caddesi No:50/B-3
Kavaklıdere Ankara
Telefon : 312 - 468 58 51

7 yorum:

buhayatgecmezboyle dedi ki...

nezaman tunalı'ya gitsem önünden geçerken merak ediyordum,yazınız denememi soylüyor :)

Oburcan dedi ki...

Merhaba ,
"en hızlı" yorum için teşekkürler.Bence de deneyin. Çok keyifli bir ortam,müzik güzel,mezeler güzel.Hele ki bu mevsimde akşamları bahçesi harika.
Sevgiler
Oburcan

Deniz dedi ki...

Lezzetsiz olduğuna göre yetiştirme ve/veya şoklanmış ürünler kullanıyorlar olsa gerek.

Löplöpcü dedi ki...

Zeytinyağı çok başarılıydı, Rokalar körpe ve tazeydi. Haydarinin içindeki ceviz ve üzerindeki bir kaç damla zeytinyağı ayrı bir lezzet katmıştı, ki bence çok çok başarılıydı. Radika güzeldi. Ahtapot söğüş açıkçası çok fazla pişirdiklerinden dolayı gereğinden fazla yumuşaktı ve ahtapot lezzeti yoktu. Blog'umdaki rodos yazısının sonunda yunan usulu "Octobus in vigenar" resmina bakınız. Yunanlı kardeşlerimiz ahtaputun düğmelerini ve derisini soymadan yapıyorlar bu mereti, ve çok daha başarılı. Üzerinede sirke ve kekik ekliyorlar. Girit ezme çok iyiydi. Kalamar yerli kalamar değildi, şoklanmıştı. Karides saganaki aslında genel olarak lezzetliydi ama karidessizdi. Çimçimler lezzetli kaşarın ve kırmızı toz biberin tadı altında eriyip gitmişti.
Bir daha gidermiyim? Kesinlikle giderim, yiyemediğim diğer şeyleri yerim.
Tanıştığımıza çok sevindim üstad
Benzer bir yemeği Bay Nihat ve Balıkçıköyde de yapalım

Löplöpcü dedi ki...

Zeytinyağı çok başarılıydı, Rokalar körpe ve tazeydi. Haydarinin içindeki ceviz ve üzerindeki bir kaç damla zeytinyağı ayrı bir lezzet katmıştı, ki bence çok çok başarılıydı. Radika güzeldi. Ahtapot söğüş açıkçası çok fazla pişirdiklerinden dolayı gereğinden fazla yumuşaktı ve ahtapot lezzeti yoktu. Blog'umdaki rodos yazısının sonunda yunan usulu "Octobus in vigenar" resmina bakınız. Yunanlı kardeşlerimiz ahtaputun düğmelerini ve derisini soymadan yapıyorlar bu mereti, ve çok daha başarılı. Üzerinede sirke ve kekik ekliyorlar. Girit ezme çok iyiydi. Kalamar yerli kalamar değildi, şoklanmıştı. Karides saganaki aslında genel olarak lezzetliydi ama karidessizdi. Çimçimler lezzetli kaşarın ve kırmızı toz biberin tadı altında eriyip gitmişti.
Bir daha gidermiyim? Kesinlikle giderim, yiyemediğim diğer şeyleri yerim.
Tanıştığımıza çok sevindim üstad
Benzer bir yemeği Bay Nihat ve Balıkçıköyde de yapalım

evcimen dedi ki...

laterna'da mutlaka deniz borulcesi yenmeli diyenlerdenim. bu haftasonu 2 yer arasindayiz gidip eglenme acisindan: biri laterna digeri meandros....

Oburcan dedi ki...

Eglence icin Meandros diyorum(blog'da mevcut). Sahnede sirtaki dersi, halay vs. Daha enerjik. Laterna daha dingin bir yer

ShareThis

Related Posts with Thumbnails