25 Mart 2011 Cuma

RÜŞTÜ'NÜN FIRINI - TRABZON

Kalkanoğlu pilavından sonra şehrin tarihi mekanlarından bir tanesi daha karşımıza çıktı. Rüştü'nün Fırını , Rüştü'nün Yeri olarak ta bilinir. Kuruluş 1920. Tarihi böylesine uzun yerler görmek benim için mutluluk kaynağı.
Adı üstünde fırın olması nedeniyle işinin önemli bir kısmı ekmek. Aynı zamanda kıymalı ve peynirli pideleriyle de etrafta nam salmış.

İçerisi dar , sol taraftaki fırında pideler odun ateşinde pişiyor. Sağ tarafta minik masalar ve tabureler var. Çok rahat oldukları söylenemez ama biz rahatın değil lezzetin peşindeyiz. Hiç dert değil.

Az sonra kıymalı pide kağıt üstünde masada. Üstünde bir parça Vakfıkebir tereyağı salına salına gezinirken erimiş bile. İç malzemesi oldukça fazla. Kıyma , soğan , domates , biber , maydanoz , hatırı sayılır miktarda karabiber. Hepsinin tadını almak mümkün. Hamuru ise hafif sert ve çıtır çıtır. Kenardaki fazla hamuru kaşık niyetine kullanarak orta taraftaki malzemeyi alıp , mini dürümler şeklinde yemek en keyiflisi.  

Peynirli pide de aynı şekilde içinde bir parça tereyağı ile geliyor. Siz hamurun kenarından koparıp yemeye başlarken o da erimeye başlıyor. İçindeki peynir Vakfıkebir peyniri. Eriyen peynir ve tereyağından enfes bir koku  yayılıyor. Bu koku da Oburcan'ın hafızasında yer ediyor. 

Rüştü'nün Fırını , 1920'den bu yana boşu boşuna gelmediğini gösteriyor. Kullanılan yöresel malzemelerle harika bir lezzet yakalamışlar. Ömrünün uzun olmasını diliyorum. Bundan sonraki her Trabzon gezimde mutlaka ziyaret edeceğim bir yer bulmanın sevinciyle ayrılıyorum. Peynirli ve kıymalı pide 12. TL.


Rüştü'nün Fırını
Pazarkapı Mahallesi
Kalkanoğlu Sokak No:4
Trabzon
Telefon : 462 - 321 10 51

2 yorum:

Adsız dedi ki...

oburcan blogun çok güzelmiş blogun,daha çok yer gezer,çok çok yiyip bizlere anlatırsın umarım :)

Oburcan dedi ki...

Prettyflowery teşekkürler...
www.oburcan.com !a beklerim.Devamı orada...

ShareThis

Related Posts with Thumbnails