20 Mart 2011 Pazar

BEREKET DEVELİ CIVIKLISI - KAYSERİ

İtiraf etmeliyim ki Ankara'da yediğim Develi Cıvıklı'larında beklediğim lezzeti bulamamış , daha fazla da arayıp sormaz olmuştum. Lakin Kayseri'de görüştüğüm okurlarımdan Gökhan'ın önerisini de değerlendirmemek olmazdı. Ne de olsa Cıvıklı'nın memleketindeyiz.
Pide'ye hemen geçmeyelim , önce biraz tarih dersi : Develi Cıvıklısı'nın tarihinin Bizans İmparatorluğu zamanlarına kadar gittiği söyleniyor. Mayalı hamurun üstüne koyun eti kıyması döşenerek özel taş fırınlarda pişirilegelmiş. Et , çift bıçak ile kıyılarak kıyma haline getirilirmiş. Bu bıçak darbeleri sonucunda etin yağı "cıvıdığı" için Cıvıklı adını almış. Günümüzde ise Develi Cıvıklısı dendiği vakit akla minik kuşbaşı etli pide gelmesi de ilginç!! Kıymanın ise makine kıyması olduğunu söylemeye gerek bile yok.
Bereket Develi Cıvıklısı ise adından da anlaşıldığı üzere Develi merkezli bir kuruluış. Bizim gittiğimiz Kayseri içinde bulunan şubesi. Burada Cıvıklı'nın güzel örneklerinden birini yiyeceğimizi ümit ederek içeri girdik ve siparişimizi verdik.
Makro Market'in üst katında yer alan Bereket  oldukça geniş bir mekan.  Gördüğüm kadarıyla öğle saatlerinde sadece çalışan kesim değil , aileler , bayanlar , öğrenciler , kısacası her kesimden müşteri kitlesi var. Menü oldukça geniş olmasına rağmen biz Develi Cıvıklısı'na odaklandığımız için başka şeylerde gözümüz yok. 
Masaya gelen pidede ilk gözüme çarpan nokta domates ve biberli oluşu. Ankara'da yediğim pidelerde yoktu. Üstünde gelen limonun da bir hikmeti vardır elbet diyerek bir parça pideye limon sıkarak yedim , sonuç güzel oldu. Şunu hemen belirtsem iyi olacak : bugüne kadar Develi Cıvıklısı hakkında kafamda oluşan olumsuz demeyelim ama yanlış intibayı şu anda değiştiriyorum. Bu pide çok lezzetli ve insanın her bulduğu firsatta yemek isteyeceği türden. Hamuru çıtır çıtır , domates , et , biber ve maydanoz karışımı da limon katkısıyla hafızamda yer edecek lezzette. Biraz yağlı olduğunu da söyleyeyim.

Bereket Develi Cıvıklısı'nda pide çeşitleri oldukça fazla. Kıymalı , peynirli , cevizli , tahinli. Ben yine en klasik olandan başladım ve bundan sonraki Kayseri ziyaretlerimde diğer çeşitlerle devam etme kararı aldım. Bu güzel yemek ve sohbeti için Gökhan'a teşekkür ederim.


Bereket Develi Cıvıklısı
Merkez:
Uzun Çarşı Okudur Pasajı No:32
Develi  Kayseri
Telefon : 352 - 621 23 53

Şube:
Gültepe Mahallesi
Şehit Mustafa Şimşek Caddesi No:6
Makro Market  Kat:2
Kayseri
Telefon : 352 - 236 01 21

7 yorum:

tathar dedi ki...

Ankara'da Abidinpaşa Meslek Lisesini geçince ara sokakta bulunan Develi pidecisinide listeye al yalnız gittiğinde ek olarak tulum peynirli pidelerinden de iste kişisel görüşüm Kayseridekileri aratmaz.

Adsız dedi ki...

katılıyorum, ankara nın engüzel kayseri-develi pidesidir. daha önce bende tavsiye etmiştim. telefonu 3643475

Oburcan dedi ki...

Tathar bilgi için teşekkürler.

Adsız okurum ,
burası listemde mevcut,telefon numarası için teşekkür ederim. Gelecek sefere isminizi de yazarsanız sevinirim. En kısa zamanda gidiyorum.
Tekrar teşekkürler.

Adsız dedi ki...

mantı yok mu mantı hazır Kayseri demişken:)kepslok

Oburcan dedi ki...

Kepslok,

daha önce 1-2 mantıcı yazmıştım.En iyiler onlardı.Ama daha ara sokaklarda,daha az bilindik ,daha ev işi mantı yapan yer arayışım var. Sorun şu ki Kayseri'de herkes mantıyı evinde yaptığı için şehrin heryeri mantıcı ile dolu değil maalesef.İyi araştırmak lazım.

MMO dedi ki...

ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOOOO! :)

Oburcan dedi ki...

güzel tabi Ayazma. Ankara'da da bir Develi pidecisi tavsiyesi var.Onu da deneyeceğim.Bakalım!

ShareThis

Related Posts with Thumbnails