16 Ekim 2010 Cumartesi

MEŞHUR KAYSERİ TEPSİ MANTICISI - ANKARA - 2. BASKI

Artık 2. baskılara mı başladık Oburcan diye sormayınız lütfen. Kayseri Tepsi Mantıcısı 3-4-5. baskılara uzanabilir , baştan söyleyeyim!!!

İlk baskıyı hatırlamak isterseniz ;

Semih'in ( http://www.loplopculer.com/ ) Ankara seyahati , uzun zamandır sayıkladığı mantıya gitmek istedi , birlikte mantı yiyeceğiz. Haber veremediğim arkadaşlar kusura bakmasınlar , gelecek sefer söz!!!
Şunu gururla söyleyebilirim ki burayı keşfeden kişi benim (teşekkürler Güven abi,saygılar). Ben yazdıktan sonra burayı yazmayan blogger'ı döveceklermiş gibi bir durum oldu , önüne gelen yazdı.
Neyse geçelim bunları , yemeğe gelelim.
Semih'in ilk gelişi olduğu için klasik tur yapalım dedik. Etli yaprak sarma ile başlıyoruz. Lezzeti dillere destan olacak kadar iyi. Yaprağı enfes , Tokat'tan geliyor. İç malzemesi , eti tam kararında. Üstünde domates sosu ve tereyağı ile birlikte insanı uçuruyor.
Sucukiçi Kayseri mutfağının önde gelen tatlarındandır. Kıymanın çemen ve kimyon katkılı bu hali sucuğa çok benziyor. Burada da Ali bey hakkını veriyor.
Ve gelelim asıl konumuza. Tepsi mantısı. Tekrar anlatmakta sakınca görmüyorum. Minicik hamurlar son derece simetrik bir şekilde tepsiye diziliyor. Üstüne kıyma , ve domates sos eklenerek yavaş yavaş pişiriliyor ve masaya bu şekilde geliyor.
Daha sonra üstünde Bafra'dan gelen özel tereyağı gezdiriliyor ama bu tereyağı önce kaynatılıyor ve köpüğü alınıyor. Eskilerin çok sık yaptığı bu işlemle tereyağının içindeki zararlı maddeler uzaklaştırılıyor ve kalan sade yağ hem çok lezzetli , hem de sağlıklı oluyor.
Ali bey masamızda mantımızı hazırlıyor. Buradaki püf  nokta ideal yoğurt , tereyağı ve baharat oranını kendisinin ayarlaması. Akan sıcak nefis tereyağı ile bizim de heyecanımız doruğa çıkıyor...
İşte karşınızda enfes Kayseri tepsi mantısı. Afiyet olsun.
Bu fantastik mantı deneyiminin ardından Ali Bey'in eşi tarafından yapılan gül baklava alıyoruz. Bu da tereyağlı ve lezzeti mükemmel. Dışı hafif kıtır , içi cevizli , şerbeti tatlı ama kararında.
Çay ikramı ile yemeğimizi bitirdik. Tepsi mantısı zaten sık bulunan bulunan bir yemek değil , böylesi hiç bulunmaz. En kısa zamanda denemenizi öneririm.

Meşhur Kayseri Tepsi Mantıcısı

Birlik Mahallesi
435. Cadde
(Eski 5. Cadde) No:42/D
Çankaya Ankara
Telefon : 312 - 496 38 38
              312 - 495 66 77

23 yorum:

Damla T. dedi ki...

Burayi her blogger gibi ben de yazmistim. Gerek sozlu, gerek yazili olarak bu mekan hakkinda yapmadigim reklam kalmadi herhalde :) Gercekten degisik lezzette bir mantisi olduguna inaniyorum; o acidan da ovguyu hak ediyor.

Lakin, Turkiye'den ayrilmadan once dort kisi bir aksam yemegi icin son kez gitmistik. Ramazan ayina denk geldigi icin midir, bilemiyorum, serviste, guleryuzde ciddi eksiklik vardi. Ustelik, yemegimiz boyunca oturup, bir de isletmenin komik otesi Ingilizce menusunu en bastan cevirdik; yazdik. Giderken sahibinden ne bir tesekkur, ne de bir ugurlama gorduk.

Eger bu isletme, "Kucuk aile isletmesi" catisi altinda ilelebet kalarak, bu dort kisilik kadrosunu genisletme niyetinde degilse topladigi musterilerinin uzun vadede dagilma olasiligini gormesi gerekir. Lezzet ve servisi es zamanli sunmak konusunda ciddi sikintilari var.

Yazi icin tesekkurler Oburcan. Dusuncelerimi, kendi blogumdaki yaziya ekleyecektim. Seninki daha guncel oldu; iyi oldu.

Oburcan dedi ki...

Bir dokunduk, bin ah işittik :)
Geçen hafta servis ve güleryüz olarak hiçbir eksiklik yoktu açıkçası. Şunu belirtmekte fayda var, Ramazan ayında Türkiye'de birçok restoranda benzer sorunlar yaşanabiliyor. İftar'da bütün siparişlerin aynı saate gelmesi nedeniyle hem lezzet hem de ilgi eksikliği her yerde oluyor. Bence sebep budur.
Ben itiraz hakkımı 4 kişilik servis kadrosuna değil, eğer işler iyi gidiyor diye şubeleşmeye başlarsa diye saklıyorum :)
Sevgiler

E dedi ki...

bu hafta yapacağım Ankara seyahatimde mutlaka uğrayacağım.Salı öğle yemeğinde meşhur mantına bakacağız

Oburcan dedi ki...

Harika. Oburcan'in selamini soylemeyi unutma sakin!!

E dedi ki...

Iyi bir Ankara tava yemek istiyorum.Tavsiye?

Oburcan dedi ki...

Sevgili E ,

iyi Ankara tava için Ulus'ta bulunan Boğaziçi lokantası diyorum. Ama 2 gibi gitsen iyi olur,çok kalabalık oluyor

MMO dedi ki...

Sen ikinci yazıyı yazdın, ben de hala tık yok. Ayıp denen bir şey var; bu ay kesin gideceğim! :)

Oburcan dedi ki...

Bundan sonra gidip yemek yemeden yeni yazıyı okuyamama sistemini getireceğim :)
Bu gidişle sen sınıfta kalırsın,benden söylemesi:)

E dedi ki...

Ulus uzakmis,daha yakin,merkezi bir yer?

Oburcan dedi ki...

Sen iyi dediğin için en iyisini yazdım.Daha merkezde...düşünmem lazım

E dedi ki...

çok dusundun,mail me

Oburcan dedi ki...

biraz daha düşünmem lazım :)

gezicini dedi ki...

sevgili oburcan,
bu mantıcıyı sizin ilginize değmiş diyerek ziyaret edeceğim. ayrıntılarını bildiririm.
teşekkürler
gorki

Oburcan dedi ki...

yorumlarını bekliyorum

E dedi ki...

senin icin bu kadar dusunmek hayra alamet degil. mail me

Karma Has kicked My Ass dedi ki...

Sevgili Oburcan,

Benim anne tarafım Kayserilidir.
Tepsi mantısı benim en favori mantımdır. Annanem gerçekten çok güzel yapar... Yerken mmmm mmmm mmm demekten bir hal olursun. Ancak bu görüntüler beni bile benden aldı.... Bir ara deneyip ne düşündüğümü mutlaka yazacağım...

Oburcan dedi ki...

Sevgili Epicurious,
öncelikle yarın Kayseri'deyim.2 gün kalacağım. Mekan tavsiyen varsa alabilirim.
Tepsi mantısına gelince,acilen gitmeni tavsiye ederim.Yenilesi,yaşanılası bir tecrübe!!!

Karma Has kicked My Ass dedi ki...

En son Kayseri'ye gittiğimde sanırım 10 yaşındaydım :( Yani aşağı yukarı 25 sene olmuş !!!!! Çok yaşlandım yahu :) O yüzden eminim iş dolayısıyla sen oraları benden çok daha iyi biliyorsundur...

Oburcan dedi ki...

Program belli aslında. Yarın öğle,akşam ve Perşembe öğle nerede yenecek,hazır.Ama senin referansın da önemliydi hani :) Neyse,bir dahaki sefere bildiğin yerlerden sorarım :)

Karma Has kicked My Ass dedi ki...

Bugün öğle yemeği için Kayseti tepsi mantıcısına uğradık. Yarım porsiyon yaprak sarması, yarım porsiyon şebit mantısı, üstüne bir de tepsi mantısı söyledik. Tatlıya yer kalmadı.

Şöyle söyleyeyim yemek öncesinde masaya getirdikleri patates salatası bile Kayseri usulü, haşlanmış patates, soğan ve kırmızı toz biber:) Üzerine normalde kıvırcık doğramazlar ama yine de fena olmamış.

Yaprak sarma çok güzeldi. Tıpkı anneannemin yaptığı gibi küçük parmak inceliğinde, iç harcı domates sosu ve üzerine gezdirdikleri tereyağı nefisti. Öyleki itiraf edeyim tabakta kalan sosa ekmek bile batırıp mmm mmm sesleri arasında mideye indiriverdim.

Ardından getirdikleri şebit mantısının kıymalı sosu güzeldi ancak biraz daha sulu olabilirdi. Benim alışkın olduğum tattan biraz daha kuru idi. Yine de hamurunun inceliği, kıvamı ve tadı tuzu ile sınıfı geçer.

Tepsi mantısına gelince olması gerektiği gibi hamuru incecik açılmış, içindeki kıyma normalde kuzu eti yemeyenleri bile cezbedecek kadar lezzetli. Yine üzerine gezdirdikleri tereyağı harika idi.

Bu defa tatlıları ve sucuk içini deneyemedik. Ancak bir dahaki sefere muhakkak bunları da deneyeceğim :)

Böyle bir mekanı bize tanıttığım için teşekkürler. Güzel yemek, güzel sade ortam ve ilgili bir işletme sahibi.. Eh daha ne olsun?

Oburcan dedi ki...

Sevgili Epicurious,

afiyet olsun. Beğenmene sevindim. Tepsi Mantısı Sevenler tarikatına hoş geldin :)

todor dedi ki...

bizim evin dibi ama bir gidesim gelmedi, bir ara deniyeyim. dönüşte hatırlat sana emekte bir yer tavsiye edeyim, yağlama, mantı... kayserili onlar da.

Oburcan dedi ki...

Todor, once burasini bi dene, sonra tavsiyeni alayim..

ShareThis

Related Posts with Thumbnails