30 Nisan 2010 Cuma

KÖFTE

Daha önce yazmadığım tarzda bir yazı yazmak istiyorum. Nedendir bilinmez , son zamanlarda bende aşırı bir köfte ilgisi hasıl oldu dostlar.Blog'da daha önceden yayınlanan yazılara bakarsanız köfte konusunda cennet vatanımızın değişik yörelerinden azımsanmayacak sayıda çeşidi tattığımı ve yazdığımı göreceksiniz. Lakin iflah olmaz bir köftesever olan bendeniz , bu sevgimi yazıya dökerek , Türk mutfağının bu eşsiz lezzetine bir nevi "tribute" yazısı yazmak amacıyla yola çıktım.
Köftenin tarihçesine baktığımızda Orta Asya'da yaşamış atalarımıza kadar uzandığını görüyoruz. Bazı Orta Asya yazıtlarında "Kueffettue" denilen ve yoğrulmuş et anlamına gelen bir yiyecekten bahsedildiği görülüyor. Mezopotamya'da ise etin bozulmasını engellemek için tuz ile karıştırma işlemi uygulanıyor ve ortaya çıkan bu yeni yiyeceğe "Kuffette" yani ezik et deniyor. Aynı kaynaklarda etin tahıllar ve otlarla karıştırıldıktan sonra haşlanarak veya sac üzerinde pişirilerek tüketildiğinden bahsediliyor.
Köfte'nin dünyaya bu topraklardan yayılmasının en önemli göstergesi ise birçok dilde köfte için kullanılan ayrı bir kelime olmaması , "etli karışım" veya "et topu" olarak ifade edilmesi.
Köftenin tadının baharatlarla zenginleştirilmesi ise Pakistan , İran ve Anadolu'da , bilhassa sultanların düğünlerinde ve dini törenlerde gerçekleşmiş. Kaynaklarda etin zencefil , zerdeçal , tarhun , kişniş , ekmek ve çeşitli tohumlarla karıştırıldığı belirtiliyor. Bu karışımlara "kufati" deniyor. Aynı dönemlerde Macaristan'da bulunan Batı Hun İmparatorluğu'nun milli yemeği olarak etli bir karşımdan sözediliyor.
Selçuklular zamanında Anadolu'da ezilmiş ete soğan , bulgur ve otların karıştırılarak ekmek kabuğu sarıldığı ve misafirlere ikram edildiği biliniyor. Osmanlı İmparatorluğu zamanına gelindiğinde köfte artık başlı başına bir yiyecek haline geliyor ve sadece köfte satan yerler açılmaya başlıyor. Yöresel bazda köftelerin çeşitlenmesi de yine aynı döneme rastlıyor.
Gelelim köfte çeşitlerimize ; kısa bir liste vermek gerekirse ; içli köfte , İnegöl köfte , İzmir köfte , mercimek köftesi , sulu köfte , Akçaabat köftesi , Sivas köfte , kadınbudu köfte , çiğköfte , patates köfte , Adana köfte , dalyan köfte , ekşili köfte , Sultanahmet köfte , Tekirdağ köfte , Akhisar köfte. Ülkemizde 300'e yakın köfte çeşidinin olduğunu da belirtmek gerek!! Burada sayamadığımız diğer çeşitlerden özür diliyoruz.
Köfte tarifleri konusunda aşağıdaki link sizi memnun edecektir.

Gelelim köftelerimizin resimlerine ;






Şunu diyebilirsiniz ; ya Oburcan , durup dururken bu nefis köfteleri aklımıza getirdin , bizim diyet ne olacak? Cevabım basit ; insan bazen içinden gelen sesi dinlemeli , bazıları bunun yerine "şeytan diyor ki" ifadesini de kullanır. Ben içimdeki şeytana uyarım , sonrasında cezama razıyım. 7 gün rejim , hoş gelmiş , başım üstüne. Veya siz içinizden gelen sese kulak verin , 7 gün rejimi boşverin ;)

4 yorum:

Adsız dedi ki...

selam yine ben:) karadeniz e çok sık gidiyorsunuz anladığım kadarıyla.hayatımın en güzel köftesini şimdi pek kullanılmayan bolaman yokuşlarında(ordu dan sonra) yalıköy diye kadınların işlettiği bir dükkanda yemiştim.tavsiye ederim.adrese gerek yok yol üstünde yanında eczane vardı hatta.tabii bu dediğim 4 sene önce.umarım hala vardırlar.

Oburcan dedi ki...

Bolaman'ı bilirim.Yalıköy civarında kasaplar çoktur,mangallar yol kenarında yanar halde müşterilerini bekler.Arka yol açıldı açılalı oralardan geçmiyorum ama zamanım olduğu bir gün geçeceğim.Uzun Saçlı'nın Yeri'nde çay içesim var!!Çay öncesi sizin köfteyi denemek hiç fena fikir değil doğrusu :)

MMO dedi ki...

Oburcan,
Ankara'da 292 diye bi yer açılmış galiba. 292 çeşit köfte servis ediliyormuş gibi bir şey duydum. İlgini çekebilir..
Sevgiler

Oburcan dedi ki...

Şimdi baktım , hem de Çayyolu'nda açılmış , hemen gidiyorum... teşekkürler...

ShareThis

Related Posts with Thumbnails