7 Eylül 2009 Pazartesi

GÖKSEL TANTUNİ - MERSİN

Haftasonu Mersin'deydik.Maksat gezmek.Eh buralara kadar gelip anavatanında Tantuni yemeden olmaz değil mi ama!!
Tantuni çok keyifli bir yemektir.Aslen arap yemeği olduğu söylenir.Bilmeyenler için küçük bir tarihçe verelim.İsminin , zamanın ustası Tantun Usta'dan geldiği rivayet edilir.Tantuni için dana eti küçük parçalar halinde kesilir ve saç tavada yağla birlikte,zaman zaman su eklenerek pişirilir.Ekmek veya lavaş içinde,domates,soğan ve maydanoz eklenerek servis edilir.Dikkat dikkat , bilenler yerken etin üstüne limon sıkmayı da ihmal etmezler.
Şimdi gelelim Mersin'de yediğim tantuniye.Açıkçası Mersin ve Ankara tantunisi birbirinden biraz farklı.Burada,bölge halkının genel yemek zevkine uygun olarak daha yağlı yapılıyor.Et ve yağ karışık olanına tantuni deniyor.Bir de sadece et olan çeşidi var,ona biftek deniyor.Ben ikisinden de denedim,tantuni bana biraz yağlı geldi.Ama belirtmem gereken nokta , ben yağ sevmem!!Ankara'da yağlı tantuniye pek rastlamadım,genelde biftek türü yani yağsız olan tantuni adı altında satılıyor.Göksel , Mersin'in en meşhur ve en eski tantunicilerinden.Biz Pozcu şubesine uğradık.İçerisi tertemiz,personel güleryüzlü ve çok ilgili.
Önce lavaş içinde ,açık ekmek diyorlar, denedik.Tadı çok güzel.Limon ilavesiyle lezzeti patlıyor.Fiyatı 3,50 TL ama 1 tanede kalmak imkansız.Zaten 1 tanesi doyurmaz da!!
Ardından ekmekarası deniyoruz.Ekmeği yumuşak.Lezzet yine müthiş!!

İçinin görüntüsü ağız sulandırıcı.
Yolunuz Mersin'e düşerse zaten buraya uğramadan gidemezsiniz.Bu lezzet kaçmaz.Bu tantunileri yanında acı biber ve şalgam suyuyla yemeniz şart.Ankara'da nerede yenir derseniz onu henüz bilmiyorum,ama yakında bulacağım.İzlemeye devam edin!!!
Göksel Tantuni
Eski Otogar
İhsaniye Mah. 4909 Sokak
Telefon : 324 - 336 52 48
Pozcu
GMK Bulvarı
Eski İş Bankası Şubesi Karşısı
Telefon : 324 - 326 32 33

Mezitli
Mezitli Beşediyesi Karşısı
Telefon : 324 - 357 55 54
Çarşı
Çarşı Mahallesi
Silifke Caddesi
324 - 238 44 77

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Ankara'da yaşayan biri olarak yazılarını merakla takip ediyorum. Korkykos tantuniyi denemeni tavsiye ederim. Tavuklusu da şaşırtıcı derecede güzel.Ankara üniversitesi fen edebiyat fakültesi karşısında.

Oburcan dedi ki...

Teşekkür ederim.En kısa zamanda deneyeceğim.

kvnccelik dedi ki...

evet korykos iyidir.. gece 3'e 4'e kadar açık olması ve de tantuni sonrası gelen harika çay diğer avantajları.

ShareThis

Related Posts with Thumbnails