Dünyada Moğol barbeküsü fırtınası Amerika ve Avrupa'da başlamışmış ta bizim haberimiz sonradan olmuşmuş. Tarihçesine bakarsak şöyle efsaneler var ; Cengiz Han ve askerleri avladıkları hayvanları kılıçlarına dizer , çeşitli ot ve baharatlarla karıştırarak , ateşin üstüne koydukları kalkanlarında pişirirlermiş. Galga'nın anlamı da kalkanmış. Söylenen bu. Bu tarif hoşuma gittiği için doğru olduğuna inanmak istiyorum. Ama doğru olmasa da iyi bir pazarlama söylemi olduğunu itiraf etmem gerek.
Benim Moğol barbeküsüyle tanışmam birkaç yıl önce İstanbul'da oldu. Bu lezzeti tadıp ta sevmemek elde olmadığı için bir süre İstanbul seyahatlerinde idare ederek , Ankara'da açılmasını bekleyip durduk. Bir ara yaz aylarında Hilton otelinde yapıldığını hatırlıyorum ama net değil.
Neyse , geçelim buraları da sadede gelelim yavaştan. Moğol barbeküsü , et çeşitlerinin (dana , kuzu , tavuk , hindi veya deniz mahsulleri) sebzelerle ve noodle'la birleştirilip çeşitli sos ve baharatlarla sac üzerinde pişirilmesiyle ortaya çıkan şaheserdir , kısa yoldan anlatımı bu. Galga'ya geldik , sizi karşılayan eleman zaten bu konsepti bilip bilmediğinizi soruyor ve eğer bilmiyorsanız bilgi veriyor. Önce yiyeceğinizin ete karar verip söylüyorsunuz ki hemen pişmeye başlıyor. Sonra 1. ahşap kabınızı alıp sebzelerinizi seçiyorsunuz. Sebzelerde neler var , patlıcan , kabak , havuç , kereviz , meksika fasulyesi , soğan , mantar , domates , biber. Mevsimsel olarak bu listeye giren ve çıkan sebzeler olabiliyor. Yemekler karışmasın diye sizin kabınıza isminizin yazıldığı küçük bir de bayrak dikiyorlar. Sebzelerimizi de pişmesi için verdik. 2. kabımızı aldık ve bizim eriştenin bir modeli olan noodle ve/veya pirinç noodle'ı da seçip kabımıza koyduk. Son seçim baharat ve sos seçimi. Burada çok seçenek var ve ilk başlarda görevliden yardım almanız daha iyi olacaktır çünkü hangi tür etle neyin iyi gideceğini onlar biliyor. 1-2 seferden sonra kendi zevkinize göre seçim yapmanız daha kolay olacaktır. Baharatlar çeşit çeşit , kimyon , köri , karabiber , yenibahar , sarımsak tozu , kuş üzümü ve daha hatırlamadığım bir sürü. Soslar da çok çeşitli , soya sosu , istiridye sosu , krema , özel et ve deniz ürünleri sosları. Bunları da seçtik ve teslim ettikten sonra yemeğimizin pişmesini beklemeye başlıyoruz.
Yukarıda gördüğünüz sac tavada etlerin pişirilmesi ile başlanıyor. Daha sonra sebzeler ve noodle'lar ilave ediliyor ve işte sonuç;
Benim Moğol barbeküde sevdiğim şey tüm malzemenin yağ ilave edilmeden pişirilmesi. Bu nedenle hiç rahatsız etmiyor. Ve kendi damak zevkinize göre istediğiniz kadar çeşitleme yapabiliyorsunuz.
Moğol barbekü , yeme içme konusuna meraklı herkes için değişik bir alternatif lezzet sunuyor. Bildiğimiz malzemelerden hiç bilmediğimiz ama kesinlikle bize hitap eden bir yemek ortaya çıkıyor. 1 kere denedikten sonra anlayacaksınız.
Gelelim fiyatlara ,
Galga'nın girişindeki fiyatları görüyorsunuz , bu değişik yemek için son derece makul. Şunu da İstanbul'lu dostların hoşgörüsüne sığınarak söylemem lazım ki , İstanbul'da İstinye Park'ta Go Mongo'ya giderseniz bunun 2 misli fiyatlara aynı lezzeti yiyeceksiniz , bu da Ankara'nın şansı olsa gerek. Galga'nın ilk şubesi İstanbul Yolu'nun başında bulunan A City AVM'de açılmıştı. Ancak dün gördük ki Eryaman KC Göksu AVM'de de 2. şubeyi açmışlar. İşler iyi demektir , maşallah Galga , nazar değmesin sana...
A City Outlet AVM , Food Court
İstanbul Yolu 5. km. Ankara
Telefon : 312 - 387 37 81
KC Göksu AVM
Eryaman , Ankara
Telefon : 312 - 280 07 74
2 yorum:
ne güzel antalyada duymadım hiç bunu. bu arada isminizin yazıldığı bayraklara takıldım. çok sevimli..
:) uzaklara gitmeye gerek yok,ne ararsan burada var!!! ben A City'de gitmiştim,orası kapandı. Şu anda 365 ve Cepa'da var,denemek lazım,değişik bir tat
Yorum Gönder