5 Nisan 2009 Pazar

BUTCHA STEAK HOUSE - ANKARA

En sonunda Ankara beklediği ete kavuştu dostlar , hepimizin gözü aydın. Efendim sözünü ettiğimiz bu et kuru yaşlandırılmış sığır etidir(dry aged beef). Bu lezzeti tattığımız restorana girmeden önce kuru yaşlandırma olayına biraz değinmek istiyorum , çünkü bu kadar parayı neden verdiğini haklı olarak herkes merak.

Tahmin edebileceğiniz gibi Amerika'dan dünyaya yayılan bu teknik aslında oldukça maliyetli olduğu için kullanımı hep sınırlı kalmış. Temeli şu ; Et 2°C ısıda ve %86 nem oranı olan çok temiz, iyi havalandırılan ve kokusuz bir odada asılı olarak gözlem altında tutulur. Daha sıcak olursa et bozulabilir , 0ºC nin altında ise donar ve yaşlandırma durur. Yaşlandırma işlemiyle ette şöyle değişiklikler olur ; etin dışında enzimlerin oluşturduğu kahverengi bir tabaka oluşur. İçeride ise enzimler işine devam eder ve et bir miktar nem kaybeder ve hafifler. Bu etin tadının daha yoğunlaşmasını sağlar. Ayrıca geçen zamanla birlikte enzimler kasların içindeki bağ dokularını parçalar , ki bu da etin daha yumuşak hale gelmesini sağlar. Şimdi , et bekledi , biraz hafifledi. Dışındaki kahverengi kısmı kesince içeriden yine kıpkırmızı eti gördük. İşte bu et daha lezzetli ve yumuşak olan dinlendirilmiş ettir. Ve etin makbulu budur. Bu işi Türkiye ile tanıştıran ve yılın girişimcisi ödülünü alan sevgili Emre Mermer henüz Oburcan ile malesef tanışamadı ancak en kısa zamanda bu büyük buluşmayı gerçekleştireceğiz :) Emre Mermer'in İstanbul'da , Küçükarmutlu'da başlayan yolculuğu hızlanarak devam ediyor ve bu işi Türkiye'ye getiren adam olarak her türlü övgüyü hakediyor. Teşekkürler Emre Bey , tebrikler. ( Meraklıları için web adresini de verelim ; http://www.dukkanistanbul.com/ )

Bu lezzeti Ankara ile tanıştıran Osman Sungur , Ayhan Sevilir ve Şehmuz Acar'a da yeri gelmişken teşekkürlerimizi sunuyoruz. Butcha , Ankara'nın bu sıralar en gözde mekanı olan Çayyolu Park Caddesi'nde , Alımcı villalarından birinde açılmış. Girişte sizi uzun zamandır sessizce bekleyen etler karşılıyor.


Etlerin üzerinde tarihleri var , ne kadar zamandır beklediklerini görebiliyorsunuz. Etinizi buradan seçerek hazırlatabileceğiniz gibi , hazır olanları da mevcut. Bu dolapların yanında kasap kısmı yer alıyor. Burada evde tüketmek üzere de et alabiliyorsunuz.

Burada sucuk sosisten , kuru yaşlandırılmış etlere ve köftelere kadar her türlü et ve peynir çeşitleri mevcut. Kuru yaşlandırılmış etler deniz tuzu haricinde terbiye edilmiyor ancak arzu edene terbiyelenmiş kuzu sırtı da var.

Etimizi de seçtik , masamıza oturduk. Masada taze ekmek ve zeytinyağı ile yemeğe başladık. Ardından tulum peynirli yeşil salata aldık.

Malzemeler taze ve zengin. Yağı , sosu yerinde. Peyniri lezzetli. Salata sınıfı geçer ancak gözümüz yolda , heyecanla etlerimizi bekliyoruz!!!

Önce benim etim; ben pirzola istedim. Oldukça kilolu geldi , yaklaşık 400 gram kadar ,ızgara sebzeler ve kararbiber sosu eşliğinde. Şunu belirteyim , kömür ızgarasında pişmiş etin tadını çok yoğun hissediyorsunuz. Bu etlere neden terbiye yapılmıyor , şimdi daha net anlaşılıyor. Etin tadı o kadar baskın ki. Bir o kadar da sulu. Pirzolamın kalınlığı yaklaşık 2 cm olduğu için iyi pişmiş istedik , yurtdışında genelde bu kadar pişirilmez ama içinin de pişmesi için iyi pişirilmesini söylemenizde fayda var. Aksi halde içi kırmızı gelebilir!!

Sevgili eşim bonfileyi tercih etti, o da iyi pişmiş. Yanında Cafe de Paris sosu var ama bu eti sosla yemek haksızlık,yapmayın bunu.
Tatlıya geldik ancak Oburcan limiti doldurdu , yer kalmadığı için onu da başka zamana bıraktık ancak tatlı çeşitlerinin de zengin olduğunu söyleyebilirim. Şarap listesine gereken ilgiyi gösteremediğim için de kusura bakmayın lütfen. Gelecek sefer bunlar da kontrol listesinde olacak.

Dekorasyon çok başarılı. Restoranın sıcak bir havası var. Garsonlar kibar , ilgili ve bilgili. Ön tarafta bahçesi var, yaz aylarında bu bahçede yenecek akşam yemekleri çok keyifli olacak , bu kesin. Otopark sorunu da yok , vale hizmeti mevcut , arabanızla rahat rahat gelebilirsiniz.


Geldik hesap kısmına. Bu tür etlerde su kaybından ve etin dış kısmının kesilmesinden dolayı %30 civarında fire olduğu için fiyatlar da aynı oranda yüksek. Pirzola 35 TL , bonfile 28 TL. Meraklısına T-bone steak'te mevcut. Biz 2 biranın da katılımıyla toplamda 84 TL ödedik ve verdiğimiz parayı helal ederek çıktık.
Dediğim gibi , fiyatlar biraz yüksek olsa da etleri tadınca buna değdiğini göreceksiniz dostlar. Burayı ıskalamayın , etler yeterince beklemiş , daha fazla bekletmeyin!!!

Butcha Steak House
Dr.Ahmet Taner Kislali Cad.Alimci Park Villalari 15/2
Çayyolu - Ankara
Tel :312 - 241 45 43
http://www.butcha.com.tr/

9 yorum:

porterhouse dedi ki...

bir benzeri de aşağı ayrancı'da mesnevi sokakda açıldı bir ay önce. "günaydın ankara butcher shop" adıyla.

Adsız dedi ki...

tarfsiz et keyfi için ben de öneriyorum gunaydin ankarayi, vale-şarap-ambians v servis on numara..

Adsız dedi ki...

günaydın ankara gerçekten çok güzel bir mekan ve enfes etler yiyebiliyorsunuz benim önerim pirzolası olacak. mutlaka deneyin.

Adsız dedi ki...

herkez günaydın için bi yorum yapmış ne alaka günaydınla-ankara butcha.. bunda bi art niyet var bence.. çekilemiyor ankara butcha.. ;)

Adsız dedi ki...

Ben bu bekletilmis et muhabbetini duymadan gittim mekana. Menude etlerden kimisinin deniz tuzunda marine edildigi soyleniyordu, dedimki Ankarada cok guzel bir et yiyip kebapci mecburiyetinden kurtulacagim ya da bayat bi parca eti yiyip kalkicam. Maalesef ikincisi oldu, yaslanmis muhabbetini sallayin, bildigin bayat et. Bi o kadar da tuzlu. Icim kiyildi. Etide az pismis sevdigimden kabus gibi bir yemek yedim. Onceden getirdikleri ekmekte tas gibi ve garnitur sebzelerde 3. kaliteydi. Verdigim paraya bi kilo pasttirma alip evde yemegi tercih ederdim zira ikiside tuzlu ve yaslanmis et ama pastrima dsha lezzetli. Vale hizmeti guzeldi. Lafin sonucu yine sozde farkli ama sonucta alakasiz bir et muhabbeti ortaya atilip dikkat cekilip reklam yapma olayi. Ankrada degisik tadlar olmasi adina guzel ama damak tadini farkliliklar icinde arayanlar icin uzucu bir mekan.

selamibeğ dedi ki...

sanırım yaşlandırılmış etlerin küflenmemesi için daha sonra yağda bekletiyorlar.
dolayısıyla et fazla yağlı oluyor. bu etin kendi yağı gibi bir leziz yağ tadı değil. bildiğin sıvı yağ emdirilmiş et. tadını gerçekten bozuyor.

Adsız dedi ki...

Ayhan 'cığım inşallah yakında gelip yemeğimzi yiyeceğiz yeni mekanda Ankara 'da .
İstanbul 'dan Doktor Gökhan.
Sevgiler.

todor dedi ki...

evet google dan aratınca çıkıyormuş. blogun kendi aramasına yazdım çıkmadı ilginç.
dün akşam panoradaki butcha ya gittim. başlangıç olarak sosis ve kırmızı soğanlı roka salatası istedik. ikisi de gayet başarılıydı.
ben dana pirzola siparişi verdim, eşim bonfile istedi, oğluma da kasap köfte söyledik.
maalesef dana pirzola dün akşam için yokmuş, karnım çok aç olmadığı için tbone u gözüm kesmedi ben de bonfileye çevirdim. eşimin çok pişmiş, benimse kanlı canlı az pişmiş bonfilem makul sürede de geldi. ikisi de çok başarılıydı. sos konusunda kesinlikle haklısın bu etleri o sosla yemek, etlere hakaret. kasap köftenin de tadına baktım çok başarılı değildi açıkcası. tatlı için yorum yapamıyacam, çünkü midem de yer kalmadı :)
sonuç servis, ortam, lezzet gayet başarılı, fiyatları da kendi klasmanı için normal.

Oburcan dedi ki...

Bu guzel yorum ve guncelleme icin tesekkurler Todor.

ShareThis

Related Posts with Thumbnails