31 Ocak 2011 Pazartesi

DUDUTKİ - MİNSK

Dudutki , Minsk yakınlarında bir açık hava müzesi. Aynı zamanda Belarus'un ilk özel müzesi. Belarus'ta 19. yüzyıl köy hayatını gösteriyor. Mevsimsel etkiden dolayı kısıtlı bir kısmını gezebileceğiz!!
Turumuza ahşap evlerle başlıyoruz.

Mekan Belarus olunca votka üretimi şart!! Aşağıda da votka üretim aletleri görülüyor. Burada üretilen ev yapımı votkaya samagon deniyor. Oldukça sert bir içecek!!!



Dışarıda bu kadar gezdikten sonra içeride ısınma molası veriyoruz , tabi samagon eşliğinde!!!

Eski zamanlarda sarhoş olmamak için aşağıdaki malzemeler kullanılırmış. Köy ekmeğinin üstüne önce bal sürülüyor , üstüne 1 dilim turşu konuyor ve hemen ağza atılmıyor. Önce koklanıyor , sonra yeniyor. Burada amaç beyni uyarmak. Balın tatlı , turşunun ekşi tatlarını karıştırmak! Sonrasında bardağınızdaki votkayı 1 seferde bitirmeniz gerekiyor. Ben 2 votkadan sonra dışarının eksi bilmem kaç derece soğuğunu daha az hissetmenin keyfiyle yola daha bir güzel devam ettim :)


Seramik atölyesinde sanatçının yaptığı çalışmaları izliyoruz.

Şu anda düdük yapmakta. Hatta bu küçücük aletteki 2-3 delikten gayet anlamlı melodiler çıkarmayı başardı. Helal olsun!!

Dudutki'de aynı zamanda bir araba galerisi var. Galeri dediysek bu Rus usulü galeri. Eski arabalardan oluşuyor. Tarihi Volga , Moskvic , Volkswagen ve diğerleri.  



Ve 1930'larda üretilmiş bir traktör. Minsk'te halen dünyanın en büyük traktör fabrikalarından bir tanesinin olduğunu da ekleyelim.

Ve demir atölyesi.


Üşümeden donma sınırlarına yaklaştığımız noktada yine bir mola veriyoruz. Çay ve yerel peynir ikramı. Peynirler muhteşem değil ama sıcakcık bir çay gibisi yok.

19. yüzyıl köyevi. İçeride bir fırın var. Fırın bir evin en önemli bölümü ve ekmek yapımı da en önemli konu. Ekmek yapımında inanılmaz kuralar ve ritüeller var ama hepsini anlatsam çok uzun , sıkılanlar olacak. Merak edenlere anlatırım.

Köyün girişindeki kilise.


Ve bir başka köyevi.

İkramlar 19. yüzyılda en çok kullanılan yiyecekler. Ekmek , turşu , soğan , patates ve domuz eti.

Ve köylerin olmazsa olmazı değirmen ile Dudutki turumuzu bitiriyoruz.


Böylesine soğuk bir günde Dudutki turu bizi biraz zorladıysa da ilginç bir tur oldu. Gezilebilecek daha bir sürü alan olduğunu belirtmem gerekiyor. Minsk'te gündüz vakti sıkılanlar için iyi bir alternatif. Değerlendirin derim.

2 yorum:

nihalasli dedi ki...

Ben ekmek yapimi hakkinda bildiklerinizi merak ettim ?

Oburcan dedi ki...

Mail olarak göndereyim,biraz uzun da!!

ShareThis

Related Posts with Thumbnails