17 Ocak 2011 Pazartesi

ÖZÇELİK ASPAVA - ANKARA

Başlığı okuduğu anda bazılarının içinde kıpırtılar olduğuna eminim. Ankara'yı hiç bilmeyen birisi bile Ankara'da Aspava kültürünün ne olduğu hakkında bir fikri vardır. Aspava'nın açılımı konusundaki efsane şöyle olduğu yönündedir : Allah Sağlık Para Aşk Versin Amin veya Allah Sağlık Para Afiyet Versin Amin.
İşte o kültürü yaratan yer burası , Küçükesat Hassas Bölge'nin arkasındaki Özçelik Aspava. Kuruluşunun 1985 olduğunu okudum. Benim ise Özçelik Aspava ile tanışmam 1990 yılı. Üniversite devam ederken sabahladığımız gecelerin ortasında veya vakit geceyarısını geçtiğinde bar çıkışı mideler kazınırken Aspava'ya uğranır ve karınlar iyice doyurulurdu. İçeride hiç değişmeyen ritüel : önden cacık , salata ve soslu patates kızartması , sonrasında soslu soğanlı dürüm. Yemek sonrasında garsonunuz yeleğinin cebinden çıkardığı Tekel 2000 sigarası ikram ederdi. Sonraları sigara Marlboro oldu. Şimdilerde ise tamamen ortadan kalkmış , iyi olmuş.
Uzun zaman sonra tekrar Özçelik Aspava'dayım. Pek değişiklik olmamış. Sadece eskiden bahçe olan yer camekanla kapanmış , iç mekan haline gelmiş.
Menü oldukça geniş. Benim her daim favorim soslu soğanlı dürüm , zaman zaman da kiremitte köfte.

Sıralama değişmemiş. Cacık ile başlıyoruz. Su kıvamında cacık yine de tatlı geliyor!!!

Aradan geçen zaman içinde salata oldukça gelişmiş , zenginleşmiş. Nar ekşili ve çilekli salata çok başarılı. Çilek çok yakışmış.

Soslu patates kızartması vasat. Yine de yetmedi , 2. tabak istendi.

Ve Aspava klasiği soslu soğanlı dürüm. 1 porsiyonu bile oldukça doyurucu. Dönerin kokusu içeri ilk girdiğiniz anda burnunuza geliyor. Lavaşlar incecik. Sosa bulanmış et çok lezzetli.




Özçelik Aspava'da sadece döner yok elbette. Bildiğim kadarıyla pide çeşitleri ve lahmacun da gayet lezzetlidir. Yine de tekrar denemekte fayda var. 20 yıl sonra yine aynı yerde yemek yiyerek aynı keyfi almak çok güzel. Eski arkadaşları hatırlamak ve bu vesile ile aramak ,  tekrar seslerini duymak tarifsiz. Nice yıllara Özçelik Aspava.

Özçelik Aspava
Belligün Caddesi No:10/H
Küçükesat  Ankara
Telefon : 312 - 436 91 39

13 yorum:

ankaraguclufatih dedi ki...

Hiç aklımdan çıkmıyor, sene 1999 samanpazarı'nda aspava lokantası vardı, herhalde duruyordur aynı yerinde, orda yemek yerken içerde bir çerçevede yazıyordu Allah Sağlık Para Afiyet Versin Amin diye yazıyordu bende böyle biliyorum.

Oburcan dedi ki...

Afiyet veya ask... Her ikisinden de versin insallah!

Adsız dedi ki...

Amin!! Versin tabi:) versin de, gece vakti yapmışsın yine yapacağını!!:) eh,afiyet olsun.

Oburcan dedi ki...

Sorma yahu , ben de aciktim bu saatte!!!!
Sabah erkenden yola cikacak olmasam usenmeden giderdim vallahi :)))

todor dedi ki...

bende ankaragüçlüfatih gibi biliyorum. aşk böcüğü oburcan sen eklemişin aşk kısmını :))
aspava ile tanışmam 93 falan, öğrencilik zamanları, gece çorbacılardan ve sokak köftecilerinden başka açık tek yer aspava idi. "masssayaa sos viiir" diye bağıran, tekel 2000 sigarayı marlboro paketinde ikram eden garson hala efsanedir. biz gittiğimiz elemanlarla sosu dürümün içine değil masaya o alimünyum kaselerde isterdik, bandıra bandıra yerdik. o zamanlar bir özelliği vardı, şimdi tüm esat aspava oldu. adının sonuna aspava ekleyen dürümcü açıyor. gerçi yıldız aspava mı ne adını tam hatırlamıyorum esatta ışıkların orada yanyana duran 2 taneden, sokak başında olanı, gayet güzel.
biraz daha bekleyecem, eğer senin yüzünden depreşen dürüm isteği geçmezse esata inip yiyecem :)))

Damla T. dedi ki...

Nerden cikti durup dururken simdi bu Aspava?

Salatada cilek fikri cok yeni. Daha Agustos ayinda yoktu...

Benim sasmaz siparisim sogansiz/soganli doner durumdur. Kofte nedense fazla tuzlu geliyor, begenmiyorum (di'li gecmis zaman olacak aslinda da... insanin eli gitmiyor yazmaya)

Oburcan dedi ki...

Todor ,
Ask bocugu Oburcan eklemedi, ask zaten vardi :))
Sosu masaya isteme konusuna yorum yapmak istemiyorum. Su anda Aspava'lar icinde Yildiz Aspava populer sanirim, ben de ismini cok duyar oldum. En kisa zamanda onu da deneyecegim :)

Damla ,
Goren de Somali'de sanacak, yapma yahu!!! Kurtul su moddan!!

Nilly dedi ki...

Sizi gidi et oburlar sizi!! Beyaz ete dönünnnnnnnn:-))

Oburcan dedi ki...

Todor'un sucu.. Yanlis yonlendiriyor! Ben talep dogrultusunda geziyorum.
:)

LisabeLLa dedi ki...

yine büyük bir iştahla(!) okudum yazınızı. yakında Ankara'ya taşınıyorum. tavsiyenize güveniyor ve beğendiğiniz yerleri ilerde denemek üzere not ediyorum. e buraya da uğramak lazım =)

Oburcan dedi ki...

Lisabella,
öncelikle Ankara'ya hoş geldin(veya geleceksin).
Özçelik Aspava bir Ankara klasiğidir,listende mutlaka olması gerekir. Diğer yerler için eski yazılara bir göz atarsan iyi olur. Tabi yenilerini takip te şart!!!!
Sevgiler

MMO dedi ki...

çok canım çekti! ben de yıldızbeyi ni severim.

Oburcan dedi ki...

Yildiz Aspava'da sirada!!!

ShareThis

Related Posts with Thumbnails