2 Ocak 2011 Pazar

NIEDEREGGER

Yeni yılın ilk yazısının olabildiğince tatlı olmasını istediğim için sizi bir dostumla tanıştırmak isterim. Karşınızda Niederegger. Çikolatada son nokta. Kendisiyle 2 yıl önce başlayan tanışıklığımız kesintisiz devam etmektedir ve sağlığım elverdiği ölçüde devam etmesi arzusundayım. Nedir Niederegger'i bu kadar özel yapan şey? Marzipan. Yani badem ezmesi.
Marzipan'ın tarihçesi şöyle : Kaynaklara göre Marzipan , İran veya Çin merkezli. Avrupa'ya Ortadoğu üzerinden ulaşmış. Fakat nedendir bilinmez , Marzipan üretimini Almanya'nın Lübeck kenti sahiplenmiş ve değişik markalar çıkarmış. 1996'da Avrupa Birliği tarafından bölgenin coğrafi göstergesi olarak tescillenmiş. Lübeck marzipanı minimum %70 badem ezmesi , maksimum %30 şeker içeriği ile standartlaşmış olmakla birlikte Niederegger değişik oranlarda marzipan üretimi yapıyor.
Günümüzde dünyanın değişik bölgelerinde çeşitli kullanımları vardır. İtalya'da 2 Kasım Ölüler Günü'nde (il Giorno dei Morti) meyve şekli verilen marzipan değişik renklere boyanır. Portekiz'in Algarve bölgesinde maçapão olarak adlandırılan marzipan benzer bir biçimde kullanılır. Yunanistan ve Ege adalarında düğünlerde misafirlere ikram edilir. Latin Amerika'da ise badem yerine fıstık kullanılarak yapılan marzipanlar vardır.
Gelelim üretici firmaya , Niederegger'e : herşey 1806 yılında Johann Georg Niederegger'in Almanya'nın kuzeyinde bulunan Lübeck kentinde bir pastane satın almasıyla başlar. 1832'de oğlu işin başına geçtiğinde J.G.N. ismiyle pek çok ülkeye ihracat yapıyordu. 1871'de üretimin yanında cafe kısmı da faaliyete geçti. 1908'de Alman İmparator'unun resmi tedarikçisi oldu. 2006'da 200. yılını kutladı.
Günümüzde 300'den fazla ürün ile Niederegger önemli bir çikolata üreticisidir.
Dark çikolata ile kaplı olan Niederegger marzipanı bambaşka bir deneyim. Çikolatası muhteşem diyemem ama kaliteli bir çikolata. Lakin içindeki marzipan sizi başka alemlere götürecek kadar muazzam bir lezzet.
Yurdumuzda badem ezmesi maalesef çok kullanılan bir malzeme değil. En bilinen üreticiler Edirne merkezli Keçecizade ve İstanbul'da Bebek Badem Ezmecisi.
Kötü haber Niederegger Türkiye'de satılmıyor. İyi haber Free Shop'larda tek model de olsa mevcut.
Sözlerimi bademin faydalarıyla bitirmek istiyorum. Zengin vitamin , mineral , protein , yağ asitleri ve lif içeriği ile badem son derece faydalı bir besin maddesi. Dikkat etmeniz gereken nokta ise enerji değeri. 100 gram badem 580 kalori. Aman dikkat!!!!
Bu vesile ile tüm okurlarımın yeni yılını kutlar , herkese Niederegger Marzipan tadında bir yıl dilerim.



18 yorum:

Karma Has kicked My Ass dedi ki...

Niederegger her yurt dışı gönüşünde mutlaka havalimanı duty free mağazasından alınması gereken bir çikolatadır ve kalbimizde yıllardır taht kurmuş oturmaktadır. Beğendik mağazalarında bunların büyük boylarını satıyorlar, üzeri çikolata ile kaplanmamış, sadece badem ezmesi formatında. ister öylece ye ister tart yap. Her türlü yenir, afiyet, bal, şeker olur. Hatırlattığın için çok sevindiğimi söyleyemeyeceğim :)

Oburcan dedi ki...

Beğendik mağazası bunlardan satıyorsa takdirimizi kazanır , bize helal olsun demek düşer!!!
Hatırlatmaktan gurur duyduğum bir üründür :)

Adsız dedi ki...

Guylian'inin seashell'lerinden de mi guzel bu cikolata?

Gul

Oburcan dedi ki...

Gül,
kategorileri biraz farklı olsa da benim tercihim Niederegger olur. Bu arada Guy Lian seashell'lerin dark modeli de çıktı. Dark çikolata sevenlere duyurulur!!!!

Karma Has kicked My Ass dedi ki...

Bence guylian'dansa Lindt dark serisi çok daha lezzetli. Bir de Cote d'Or Ben onu da Guylian'a tercih ederim. Hem portakallı dark çikolatası, hem de sadece dark çikolatası çok enfes.

Oburcan dedi ki...

:) Çikolata ve portakalın birlikte kullanılması başlı başına bir yazı konusudur.Bence lezzet dünyasının birbirine en yakışan çiftidir.

Karma Has kicked My Ass dedi ki...

O zaman en kısa zamanda senden bir portakal ve çikolata yazısı bekliyoruz :)

Oburcan dedi ki...

Yapayım tabi ama tarif olayı benim işim değil. Yine de araştıralım bakalım.
Şimdi aklıma geldi,İsviçre'den Favarger Avelines adında portakallı çikolata almıştım. Çok kaliteli değildi ama portakallıydı işte :)

Karma Has kicked My Ass dedi ki...

Oburcan, Cafe fernando badem, çikolata ve portakalı bir araya getirmiş bile :)
http://cafefernando.com/turkce/lorange/

Oburcan dedi ki...

Adam yapmış vallahi. Ben yapmayayım,yapan bir yer bulsam daha iyi!!

Adsız dedi ki...

Ya en iyisi antep fistikli cikolata, ne varsa yerli de var iste :)

Gul

Oburcan dedi ki...

Gül ,
Allah gönlüne göre versin inşallah :)

E dedi ki...

biz çorba beklerken bir de marzipan çıktı.Sen bilirsin ama çorba daha kolaydı.Bu kadar insana marzipanlı çikolata bulmak daha zor değilmi?
:D

Adsız dedi ki...

şütte de var sanırım.ümit

Oburcan dedi ki...

ben hiçbir yerde görmemiştim,umarım vardır :)

Oburcan dedi ki...

Sevgili E,
haklısın,daha çorba borcu varken marzipan da üstüne geldi. Ama aklıma takılan nokta şu:her yazıdan sonra neden ben borçlanıyorum? bu işte bir terslik yok mu? :)

Adsız dedi ki...

Sevgili Oburcan,

Istanbul Ataturk Havalimani duty free shoplarda bu cikolatanin 5 cesidi var. Gecen hafta ilk defa 2 cesidini alip evde denemis ve cok begenmistik. Ustune bu yaziyi gormek hos bir surpriz oldu.

Oburcan dedi ki...

Sevgili Adsiz okurum,
Ankara free shopta tek cesit gormustum. Bu lezzeti almak guzel bir tecrube. Tebrikler , afiyet olsun :)

ShareThis

Related Posts with Thumbnails