30 Ocak 2011 Pazar

MİNSK - BELARUS

Bir iş gezisi nedeniyle yolumuz Belarus'un başkenti Minsk'e düştü.
Belarus(Beyaz Rusya) , eski Sovyet ülkelerinden bir tanesi. 1991'de bağımsızlığını kazanmış. Komşuları Rusya , Ukrayna , Litvanya , Letonya ve Polonya. Coğrafi olarak Türkiye'nin tam kuzeyinde , aynı  meridyende yer alıyor. Bu nedenle saat farkı yok. Nüfusu büyük oranda Beyaz Rus'lardan oluşuyor. Diğer bir grup doğal olarak Ruslar. Rusça ve Belarusça konuşuluyor. Para birimi Belarus rublesi. Şu anda kur yaklaşık olarak şöyle :
1 TL=2.000 ruble
1 $=3.000 ruble
1 €=4.000 ruble
Belarus , coğrafi olarak ilginç bir ülke. Denize kıyısı yok ve tamamen düzlüklerden oluşuyor. En yüksek yeri denizden yaklaşık olarak 300 metre yükseklikte. Topraklarının %40'a yakını ormanlardan oluşuyor. Önemli miktarda da bataklık var.
Minsk'in kuruluşu ise 1067. Yüzyıllar boyunca pek çok defa yıkılmış ancak 2. Dünya savaşı bir başka iz bırakmış. 1941'de Naziler tarafından işgal edilmiş , Minsk'in %80'i yıkılmış , savaştan sonra yeniden inşa edilmiş. Ayrıca 2. Dünya savaşı sırasında Minsk'te bir Yahudi gettosu bulunuyormuş.
Günümüz Minsk'inin en kısa tarifi : "Avrupa'nın en güvenli başkenti". Suç oranı 0'a yakın. Yine de turistlerin karıştığı olaylar tehlikeli. Suç turistin üstüne kalabiliyor!!!
Geniş caddeleri , metrosu , kolay ulaşımı ile hayat kolay ve nispeten ucuz. Biz her yere taksi kullandık. 5-10 TL arasında istediğiniz yere gidiyorsnuz.
Minsk aynı zamanda bir üniversiteler şehri. Şehirde bir çok üniversite olması nedeniyle aralarında Türklerin de olduğu çok sayıda öğrenci var. Bunun da etkisiyle gece hayatı çok renkli. En büyük eğlence diskolar. Genelde hepsi sabaha kadar açık!!
Şehirde pek çok uluslararası ve yerel restoran bulunuyor. Yerel deneyimlerimi gelecek yazılarda okuyacaksınız ama çok şey beklemeyin!!!
Minsk geniş ve düz caddeleriyle , uzayıp giden devasa binalarıyla etkileyici bir şehir. Mevsim itibarıyla şanssızdık. Minsk'in en soğuk günlerinde oradaydık. Hava sıcaklığı -10°C civarındaydı.
Alışveriş durumu facia boyutunda!!!
Ve sizleri Minsk ile başbaşa bırakayım. 



Belarus Sirki meşhur. Biletleri en geç 3-4 gün öncesine kadar almak gerekirmiş. Bizim fırsatımız olması ama gelecek sefer muhakkak!!!

Bağımsızlık meydanı. Bağımsızlık anıtının önündeki ateş sürekli yanıyor.



Aşağıdaki resim Gözyaşı Adası'na ait. Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgali sırasında Belarus'tan 10.000 asker gönderilmiş ve bunlar 770'i orada ölmüşler. Gözyaşı adası ölen askerler için inşa edilmiş. İçerisinde tüm askerlerin ismi yazıyor ve mum yakarak isimlerinin yanına dikilebiliyor.

Gözyaşı Adası'na yakın bir hediyelik eşya mağazasına girdik. İçeride ahşap işleri , keten masa örtüleri , matruşkalar vb. yerel malzemeler satılıyor.

Kiliseler de Minsk'te önemli yer tutuyor. Resimde gördüğünüz Aziz Meryem Kilisesi ortaçağda din adamı yetiştirilen bir okul olarak kullanılmış. Sovyetler Birliği zamanında kapatılan kilisenin yerinde bir spor kulübü faaliyet göstermiş. Şu an ibadete açık.

Ve adına filmler yapılan meşhur Gorki Parkı... Havanın aşırı soğuk olması nedeniyle içinde yürüyüş yapamadım maalesef.

Bunların dışında merak edilen konuyu siz sormadan ben söyleyeyim. Gündüzleri soğuktan damarlarınızda akmaz olan kan , geceleri nasıl oluyor da içinizde kaynayan nehirler oluşturuyor? Merak edenler bana mail göndersinler , detaylar orada :)

Meraklısına Gezi Notları

Görmeden Dönmeyin
Kızıl Kilise
Kutsal Ruh Kilisesi
Dudutki Köyü
Nazi Kampı
Stalin Hattı

Yemeden Dönmeyin ?
Draniky
Machanka
Kalduny

20 yorum:

nihalasli dedi ki...

Minsk kelimesi bir metnin icinde gectigi zaman farkli telaffuzlar dogurabilen nadide kelimelerden biridir:)
Universite sehri oldugunu ve cok Turk oldugunu da ogrenmis olduk.Fotograflarda cok hos.
Yazinin devamini bekliyorum ;)

lifegoeson dedi ki...

Oburcan ,soğukları buraya da yolladın galiba ankara da buz kesti :) iyi yolculuklar...

Oburcan dedi ki...

Nihalaslı,
doğru kullanmaya çok gayret ediyorum :)
Yazıların devamı bu kadar güzel olmayacak,benden söylemesi!!!

Life,
kar ve soğuğu buraya da getirdim sanırım , bu ne hava!!!

todor dedi ki...

iyimiş. devamını ve detayları :)) bekliyoruz.
bu arada tunalı'da cadde üzerinde tunalı balıkçısı diye yeni bir yer açılmış, dün gittik, sakın zahmet edip gitme :))

Oburcan dedi ki...

Todor,
devamı geliyor,detaylar bu mecrada değil :) İstersen sana özel bir seans yaparız!!!!

todor dedi ki...

tamamdır.
özel seans olarak alayım ben :)

Oburcan dedi ki...

Anlastik :)

Adsız dedi ki...

Merhaba,
uzun suredir blogunuzu takip etmeme ragmen Minsk'e geleceginiz haberini kacirmisim. 5 yildir Minsk'te yasayan bir turk olarak, 5 gun boyunca ne yediniz cok merak ediyorum. Biz 5 yildir yemege deger bisey bulamadik da!

Oburcan dedi ki...

Minsk'te yaşayan sevgili okurum,
5 günde 2 denemeden sonra bıraktım zaten :)
Sizin için hem üzgünüm , ama öte yandan sizi kıskanıyorum da!!!!
Minsk'te yaşarken bu blog'u takip etmenizi takdirle karşılıyorum.
Sevgiler

todor dedi ki...

aaa niye kıskanıyorsun ki?
hem yemekleri kötüymüş, havası da soğuk diyorsun.
acaba neden kıskanıyorsun, çok merak ettim şimdi :))))

Oburcan dedi ki...

Todor ,
çok müze var,gez gez bitmiyor :)

todor dedi ki...

off ben de kıskandım şimdi :)
neyse sen orada edindiğin kültürel ve sanatsal(!) çıkarımları :) bilahare aktarırsın artık.
şöyle kültür-sanat dinleyelim de gözümüz gönlümüz açılsın :)

Oburcan dedi ki...

bu akşam yemek serisine başlıyorum. Tok karnına oku lütfen , iştahın kaçarsa idare etsin :)))

mehmet sipahi dedi ki...

Minskte yaşayan kardeşimiz yiyecek bulamamaktan şikayet ediyor.Oburcan kıskanıyor.Ne karışık bir yermiş burası.Merak uyandırdı.Gitmek istedim şimdi.Türk arkadaş ne yapmamızı önerirsin?

Oburcan dedi ki...

Mehmet,
Minsk hakkında internette 1-2 gezi sitesinde bazı bilgiler bulabilirsin.Karar vermene yardım eder. Minsk'te yaşayan hemşerimiz de bilgi verirse daha iyi olacaktır tabi.

Adsız dedi ki...

Mehmet Bey, Minsk'e rus mutfagini taniyalim, ya da yeni tadlar deneyelim diye gelmeyin.Patatesi haslayin, kizartin, firina verin.. Alin size Belarus mutfagi.
Yazin gelmenizi tavsiye ederim,muzeleri rahat gezebilesiniz diye.:))) Sehir gercekten cok guzel, duzenli temiz ve cok guvenli. Ama yaninizda rusca bilen olmasi gerek cunku bilinenin aksine kimse yabanci dil bilmiyor.

Oburcan dedi ki...

Minsk'te yaşayan okurumuza hızlı ve bilgi dolu cevabı için teşekkür ediyoruz ve hemen ricamızı iletiyoruz:isimsiz yazılara hitap etmek zor oluyor,mümkünse isminizi de yazarsanız sizi bu şekilde tanırız.Bu şekilde tanıdığımız pekçok okurumuz var.

Unknown dedi ki...

bu ruslara karsi ayri bi gicigim var benim ... sanirim guzel olmalarini cekemiyorum :)
ama fotolar harika, ellerine saglik :)

Oburcan dedi ki...

Tipsy,
güzeller mi gerçekten? hayret farkına varmamışım :))
Manzaraya ve lezizzz yemeklere öylesine dalmışım ki!!!
:)

mehmet sipahi dedi ki...

Minsk'te yaşayan arkadaşa bir sorum olacak. duyduğum kadarıyla Minsk'te bayan nufusu çokmuş ve alışveriş mağazaları azmış.Acaba Minsk'te ticaret yapma şansı nasıl?çanta ayakabı ve bujiteri ürünleri satabilirmiyiz?

ShareThis

Related Posts with Thumbnails