14 Ocak 2011 Cuma

D... BALIK - TRABZON

Şaşırdınız mı? Olabilir. Trabzon'dayım. Bugüne kadar bu civarda geldiğim en özgün mekanı buldum. Adı bende saklı ve yazmaya hiç niyetim yok. Sebebi şu : işletme sahibi ile konuştuğumda işlerinden çok memnun olduğunu , müşteri kitlesinin Trabzon'un önde gelen kişilerinden oluştuğunu , yoldan görüp gelenlerden oluşan  gel geç müşteri istemediğini belirtti. Sırf bu nedenle tabela bile asmamış. "İşler çoğalırsa bu kaliteyi yakalayamayız" diyor. Her kelimesine , her harfine katıldığım bu görüşlerin doğrultusunda bütün gün burayı yazmak ve yazmamak arasında gittim geldim. Sonunda böylesi bir yeri isimsiz olarak  yazmaya karar verdim.
Mekanımız Trabzon il sınırları içinde tam bir aile işletmesi. Oldukça küçük bir yer. Kuzineyle ısınıyor. Alçak masalar ve taburelerde oturuyorsunuz.

Çay yavaş yavaş demlenirken altta pişen patateslerle başlamak istedik.

Bir yandan sıcak patatesleri ellerimiz yana yana soyarken diğer yandan siparişimizi verdik. Önce ekmek , doğal olarak mısır ve köy ekmeği.

Bu harika turşu kendi imalatları.

Salata Karadeniz bölgesine özgü tipik salata. Malzemeleri çok taze. Trabzon seyahatlerim sayesinde bu salatanın tutkunu oldum.

Gelelim balıklara. Balıklar taptaze , sabah yakalanmış. Ne tavsiye edersiniz diye sorduğumuzda çok net bir cevap aldık , iskorpit buğulama. Tereddütsüz söyledik , yanında benim olmazsa olmazım Karadeniz mezgit tava. İskorpit buğulamayı ilk defa yedim. Görüntüsü ve kokusu ilk anda aklımı başımdan almaya yetti zaten. Lezzeti ise tarifsiz. Soslu balık sevenler için ideal. Ekmeğimi sosa bandıra bandıra yiyorum. Bu arada sosun tarifini almayı ihmal etmedim. Aslında malzemeler basit , domates , yeşil biber , az sarımsak ve pul biber , üstüne de maydanoz. Bu kadar standart malzemeden böylesi bir lezzetin çıkması inanılır gibi değil. İskorpitin lezzeti de kendisini göstermiş , sosun içinde kaybolmamış. Sosun kıvamı , tadı , acısı , herşeyiyle enfes. Son zamanlarda yediğim en harika balıktır kendisi.

Karadeniz mezgitin bende yeri başka. Mezgitler oldukça iri. En son Ankara'da yediğim mezgitlerin tam 2 katı!! Kızartması çok iyi , balıkların dışı çıtır , içi sulu kalmış.

Balıkların ardından kabak tatlısı geldi ama ne tatlı!!! Bu tatlı da işletmenin kendi imalatı ve tadı muazzam!! Ağızda dağılan ve şekerden içinizi baymayan bir tadı var. Kabak tatlısı işte budur!!

Blog yazarlığının en keyifli yanı güzel yerler keşfederek bunu insanlarla paylaşmanız. Hele ki sizin tavsiyeniz üzerine gidenlerin beğeni dolu yorumlarını okumanın hazzı bambaşka. Lakin bugün  burası için bir istisna yapıyorum , biraz bencilce olabilir ama işletmenin ismini kendime saklıyorum. Tekrar belirtecek olursam böyle yazma sebebim bencilce bir düşünceden değil , tamamen işletmenin kalite anlayışına duyduğum saygıdan ötürüdür. Böyle bilinmesini rica ederim. Beni bu  olağanüstü mekanla tanıştıran sevgili arkadaşım Arda'ya sevgilerimi sunarım.

14 yorum:

todor dedi ki...

süpermiş, tam mesaj atacaktım "hadi kardeşim, yayınla şu yazıyı" diye :))))
beklediğime değdi.
bir de acayip takdir ettim bu zihniyetteki işletmeciyi, helal olsun.

Oburcan dedi ki...

Todorcan ismi bende,yemeği sen ısmarlarsan ismini veririm :)

todor dedi ki...

iş ki trabzon a gidebilelim, yemek ısmarlamak işin en kolay tarafı :)

Oburcan dedi ki...

efsane seyahat olur!!!

todor dedi ki...

150 kilo olarak geri döneriz :)
dönersek tabi.

Oburcan dedi ki...

dönmek lazım,sırada çok yer var :)

todor dedi ki...

evet gerçi orası da doğru.

Adsız dedi ki...

Mekan sahibinin düşüncesini takdir etmemek elde değil valla. Trabzon - Gümüşhane yolu arasında çoğunlukla sol tarafta böyle güzel yerler var, zamanında iş dolayısıyla ben de çok giderdim ve her gittiğimde de midem bayram ederdi:)) ve sanki bu yerde o gittiğim yerlerden birine benziyor. ve diyebilirim ki hayatımda yediğim en güzel etlerdendir orda yediklerim, biraz yağlı ama çok lezzetli. artık havasındanmıdır, suyundanmıdır bilmiyorum. sütlacını anlatmıyorum bile zaten biliyorsundur.
ne diyeyim bizim yerimize de ye:))
afiyet olsun:)
Burcu.

Oburcan dedi ki...

Burcu yer konusunu fazla karistirmayalim, il sinirlari icinde iste :)
Et konusunu bekleyin, yarin cok ozel bir yazi geliyor :))

todor dedi ki...

et et diye diye saat gecenin 3 ü oldu bekledim.
yarınmış meğerse.
neyse nöbetçi paklar ancak bu saatte :))

Oburcan dedi ki...

Todor uzgunum, bilsem yazardim valla!! O zaman bugunun 2. Yazisini takip et :)

Löplöpcü dedi ki...

5-6-7 Şubat'ta löplöpçü kankam Aşkın Baba ile Trabzon-Batum turu yapacaz. Ayın 7'sinde o civarlarda olma ihtimalin var mı?

Oburcan dedi ki...

denk getirmeye çalışırım.Olmazsa size buranın adını,adresini veririm :)

Kaan dedi ki...

tam mevsimi olmamasına rağmen yediğim en güzel mezgit için teşekkür ederim Oburcan. gerçekten muhteşemdi.

ShareThis

Related Posts with Thumbnails