16 Temmuz 2009 Perşembe

LEZZETÇİ - SİVAS

Anadolu'da gezmek her zaman keyifli olmuştur. Her şehrin kendine has mutfağı ve yemekleri vardır. Hangisini saymalı ki , Eskişehir , Kayseri , Tokat , Yozgat , Konya... İsmini saymadığım şehirler kusura bakmasınlar lütfen , bu rasgele bir liste. Bu listede yer alan şehirlerden bir tanesi de Sivas'tır. Şehrin ismiyle anılan köftesi ve kebabı ile meşhurdur. Peki ama bunlar nasıldır? Hep birlikte inceleyeceğiz.

Sivas'ta yemek dendiği zaman , yöresel olsun olmasın , akla ilk gelen yerlerden bir tanesi Lezzetçi'dir. Değişik yöresel yemekler , kebaplar , pideler ve tencere yemekleri ile her daim doludur. Sivas'a gelen misafirlerin bir çoğunun burada ağırlanmışlığı vardır.

Şehrin merkezinde yer alan Lezzetçi büyük ve tertemiz bir mekan. Ben 4 kat saydım , daha üstünü bilemem. Dekorasyonu çok başarılı değilse bile temizliği ve ferahlığı ile durumu kurtarıyor.

Siparişin ardından masaya domates ezme ve yoğurt geliyor.
Yoğurt belli ki kaliteli , sanırım süzme yoğurt , içinde buğday , üstünde az dereotu. Başlangıç olarak hafif ve kıvamında.

İlk siparişim meşhur Sivas köftesi. İşin aslı bu yazıyı yazmadan önce internette biraz araştırma yaptım , bulduğum tarifi aşağıda yazıyorum. Yorumu sonra;
" Sivas köftesi şu şekilde hazırlanıyor:“Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az iki yaşındaki dana, etinin kaburga, but, kürek kısmı ile koyunun but kısmından elde edilen karkas et sinir, damar ve zarlarından ayıklanır. Ayıklanan danaeti karıştırılarak kilo başına 20 gram tuz eklenip, kıyma makinesinde orta kalınlıkta 1 defa çekilir. Çekilen et karışım için herhangi bir katkı maddesi kullanılmaksızın bir defa yoğrulur. En az 12 saat dinlendirilir. Dinlendirilmiş et orta kalınlıkta kıyma makinesinde tekrar çekilir. Homojen hale gelmiş karışım 25 gram ağırlığında dilimlenir. Avuç içerisinde şekil verilerek 0.5 santimetre kalınlığında, 6-7 santimetre çapında oval bir görüntü oluşturulur."
Kısacası şu ; özel ve lezzetli bir et alınır , hiç baharat olmaksızın az tuzla birlikte yoğurulur ve dinlendirilir. Ardından şekil verilir. Gelelim tabağımıza. Resimde gördüğünüz tabak yarım porsiyon , 4 adet köfte var ve fiyatı 7 TL.
Kolay kesiliyor ve sulu. Ancak nasıl anlatsam , Sivas'lıların affına sığınarak yazıyorum ama biraz hayal kırıklığına uğradım. Hiç baharatsız et ancak bu kadar olur işte. Akılda kalıcı bir lezzet bırakmıyor.

Köfteyi iyisiyle kötüsüyle bitirdikten sonra şehrin diğer geleneksel yemeği olan Sebzeli Sivas kebabına geçiyoruz. Tabak önüme gelince anlıyorum ki bu kebap aynı Tokat kebabına benziyor. Daha sonra yaptığım araştırmada anladım ki 2 şehir arasında zaten öteden beri bu kebabın nereye ait olduğuna dair anlaşmazlık varmış. Haklılar çünkü hiç farkı yok. Bunu Tokat'ta da Tokat kebabı yiyen biri olarak yazıyorum.
Resimde görülen tabak ta yarım porsiyon!!! ve bu haliyle bile fazlasıyla doyurucu. 1 porsiyon Sebzeli Sivas kebabı 17,5 TL ve 25 dakikada hazırlanıyor.
Gördüğünüz gibi malzeme süper. Izgarada pişmiş et , patlıcan , domates , biber ve sarımsak. Hepsini bir araya getirince ortaya tatsız birşey çıkması zaten imkansız. Ancak et biraz yağlı , aman dikkat!!!
Yemeğin sonunda genelde olduğu gibi tatlıya geçemeden sınıra geldim ve 1 bardak demli çayla yemeği noktaladım. Hesap 12 TL. Fiyat zaten bahsetmeye değmeyecek kadar ucuz , yemek miktarı çok fazla. Genel toplamda ise sebzeli kebap durumu kurtardı ve sınıfı geçti.

Lezzetçi
PTT Arkası
Ali Ağa Camii Sokak Sivas
Telefon : 346 - 224 27 47
346 - 223 54 47

1 yorum:

TAZE NANE dedi ki...

Bin damla serpilsin yüreğine, bin tatlı mutluluk dolsun günlerine,
binbir hayalin gerçekleri bulsun, her türlü duaların kabul olsun, kandilin mübarek olsun...

ShareThis

Related Posts with Thumbnails