27 Temmuz 2009 Pazartesi

KOKOREÇÇİ HACI - ANKARA

Kokoreç Ankara'nın gece hayatında çok önemli bir yer tutar. Gecenin bir vakti , bar çıkışında , damarlarda hafif alkol varsa , bünye illa ki kokoreç ister. Bunun için belli başlı yerler vardır. Seyyarları saymıyorum çünkü onlar hemen her köşebaşında mevcut. Ama Kıtır olsun , Profesör olsun ( ki bu 2 yer kayıtlarda mevcut) veya Atatürk Orman Çiftliği'ne gidilir , kokoreç yenir. Bu anlatacağım mekan öyle geceyarısı gidilecek cinsten değil , en azından benim gittiğim yer değil. Ancak geçen Cumartesi Gençlik Caddesi'nde Profesör'ün yanına şubesini açarak gece alemine ve alemcilerine merhaba dedi.
Kokoreççi Hacı hakkında referans canımız ciğerimiz , yüce insan Güven abimizden geldi. Kendisi Ankara'nın sayılı Oburcan'larından olup , damak tadına sonuna kadar kefil olduğum bir şahsiyettir. Hacı'nın kokorecini anlata anlata bitiremedi muhterem. Bu durumda ziyaretimiz kaçınılmaz oldu.
Mekan tarifinden başlamam lazım çünkü yeri biraz zor bulunan cinsten. İtfaiye meydanında ( günlük hayatta Hergele meydanı derler , aslı Hergelen meydanı'dır) bir ara sokaktadır Hacı. Uludağ kebapçısının yanındaki otoparka aracınızı parkedip otopark çıkışından sola , ilk aradan tekrar sola , sonra ilk aradan tekrar sola girerseniz Hacı'nın sokağına girmiş oluyorsunuz. Ama o civarda kime sorsanız tarif eder. Ben bugüne kadar ismini hiç duymamakla birlikte kendileri pek meşhurmuş. Hatta lokantada yer alan yazıda kokoreci 1960'larda Ankara'ya İzmir'den kendilerinin getirdiğini iddia edecek kadar da iddialılar. Neyse , buraları geçelim , günahları boyunlarına. Biz işimize bakalım.
Girişte sizi kokoreç tezgahı karşılıyor , hemen karşı tarafında fırın var. Pişirme usulleri biraz değişik , kokoreci fırında pişiriyorlar , daha sonra resimde görülen tezgahta sadece ısıtıyorlarmış.
Manzara güzel , kokular nefis. Mekan çok küçük ve salaş. Taburelere oturduk , yarım ekmek arası siparişimizi verdik , yanında ayran.
Manzara güzel , baharatı bol , kokusu enfes. Ancak sihir buraya kadarmış. Lezzeti bizi hayalkırıklığına uğrattı. Kusura bakma Hacı usta , kusura bakma Güven Abi ama o kadar tezahüratı hakedecek kokoreç bu olamaz. Baharat olmasa neredeyse tadı yok diyeceğim. Ve fazlasıyla yağlı , kayış gibi...
Ama yanılma payını da gözönüne alarak , kokoreçsevere burasını tanıtmak şart. Belki seven birileri olabilir.
Buraya ulaşım gerçekten zor ancak Gençlik Caddesi'nde açılan şube denemek isteyenlere iyi bir alternatif. Takdir sizlerin.
Kokoreççi Hacı
İtfaiye Meydanı
Temmuz Sokak No:20
Ulus Ankara
Telefon : 312 - 311 98 17
Gençlik Caddesi No:101/D
Anıttepe Ankara
Telefon : 312 - 231 39 78

35 yorum:

Adsız dedi ki...

Kokoreççi Hacı amca'nın kokoreçi mi kayış gibi ve yağlı :) yok obur abi yanıldın. o fırnda yapılır. Türkiye'nin en yağsız ve lokum gibi ağızda eriyen kokoreçidir. 12 senedir adresimiz değişmedi. internette arıyordum kokoreççileri yorumunu gördüm ama bu sefer damak tadına güvenemiyorum. Kokoreççi Hacı amca Türkiye'de gerçek kokoreç yapan tek kişi...

Adsız dedi ki...

Tanım güzel, yer doğru, tesbit ve sonuç yanlış. Bir kere o bazlama içinde kokoreçin işi ne? Hacı bazlama içinde kokoreç vermez. Şimdi Anıttepe'ye açıldı şubesi. Gecede oradalar ve fırından çıkan tandır gibi kokoreçi sade temiz veriyorlar. ne sokak kiri pası var, ne de her yerde satılan sıradan aynı kokoreç. gidin tadın. senin sonucuna katılmıyorum.

_BuZzZ_ dedi ki...

merhabalar bu yorumları gördükten sonra kayıtsız kalınmaz doğrusu...yıllardır kokoreççi hacı ustadan kokoreç yerim fakat hiç bir zaman kayış gibi ve yağlı bir yemek yediğimi hatırlamam yorum yapan arkadaş sanıyorum siz hacı^nın taklit edilen yerlerinde yediniz o dediğiniz bazlama arasında kokoreçi yıllardır aynı değişmeyen taş ekmeğinde yağsız ve pamuk gibi bir lezzetle bizi buluşturuyor kendisine teşekkürlerimi sunuyorum adresler doğru itfaiye meydanı ve gençlik caddesinde iki dükkanları var fakat ikiside her daim süper lezzet sunuyorlar kesinlikle bazlama lavaş gibi ürünleri yok!!!TAKLİTLERİNDEN SAKININ

Adsız dedi ki...

Yani bu yazıyı yazana sadece şunu söylerim, İstanbul'da yaşayan biri olarak, Bir Beyoğlu sakini olarak, Kokoreçi Şampiyonla tanımış biri olarak, Dünyanın en iyi Kokoreçini Hacı yapar arkadaş. Bazen sırf ondan yemek için Ankara'da kendime iş çıkartıyorum. Kayış gibi değil, hele yağlı hiç değil... Arkadaşım bence sen başka biyerde yerin bu kokoreçi bunun için kimse böyle birşey diyemez. Ki bu adam içine çok az baharat atar damar damar alırsın kokoreçin tadını. Çok yanlış bir yazı. Müdavimleri arasında İstanbul valisi muammer gülerden tutun da ünlü peyzaj mimarı e.ç. sibel can gibi insanlar var. Yurtdışına şoklatıp götürenler bile var. Bu yazıya kanıp gitmemezlik yapmayın bence.

Oburcan dedi ki...

Tamam arkadaşlar,en kısa zamanda gidip tekrar denemek şart oldu!!

Adsız dedi ki...

BEN 1987 YILINDAN BERİ FIRSAT BULDUKÇA GİDERİM(YANİ KARŞISINDAKİ TİCARET LİSESİNE BAŞLADIĞIM YIL) TADINI VE LEZZETİNİ HİÇ BİR YERDE ALAMADIM MÜKEMMEL BİR KOKEREÇ FAKAT SON İKİ GİTTİĞİMDE BİRAZ SERT GELDİ VE ARKADAŞIMDA AYNISINI HİSSETMİŞ AMA EN YYAKIN ZAMANDA TEKRAR GİDECEM ŞUBE AÇILINCA İNŞALLAH KALİTE BOZULMAZ ÇÜNKÜ FAZLA MİKTARDA KALİTELİ MAL BULAMAYABİLİRLER.

Can dedi ki...

Benim hayatımda yediğim en iyi kokoreçtir Hacı'nınki. Üzerine tanımam. Kokoreçi içkiden sonra yemek abes bir alışkanlığımız maalesef. Fırın kokoreç çok ayrı bir lezzet.

Gençlik Caddesi'nde denenmesindense her zaman İtfaiye Meydanını öneririm. Başka yerde böyle bir lezzet yok.

kvnccelik dedi ki...

Az önce Gençlik caddesi şubesinde bir yarımı şalgamla beraber götürdüm:) Sonra da Oburcan'a hak verdim. Kokoreci kalite olarak çok güzel ama fırında olduğundan mıdır ya da yeterli pişmediğinden midir bilmiyorum ama damakta yeterli coşkuyu yaratamıyor, tadı yavan kalıyor. Fakat benden sonra gelen çift biraz pişmiş istedi. Onlar da ızgara attılar bir süre, sonra servis yaptılar. Belki bu şekilde daha güzeldir. Ama yine de bu kadar referansı göz ardı etmek olmaz, Hacı'ya bir defa daha şans verip gidip İtfaiye meydanında, asıl yerinde yiyeceğim.

todor dedi ki...

gençlik caddesindekini bilemem ama itfaiyedeki hacı da bazlama içinde kokoreç yok ve bugüne kadar sert-kayış gibi olduğunu görmedim belli ki bir yerde karışıklık olmuş.
hacının kokoreçinin tadına en yakını olarak ta bir zamanlar milli kütüphanenin duvarının dibindeki tezgah derim. tabii bunları söylerken ben kıtır-profesör tarzı sacda pişirilen domatesli,biberli kokoreçleri değil mangalda, kömür ateşiyle yapılanı severim.

ankaraguclufatih dedi ki...

Kokoreç seven biri olarak önceden duymuştum, itfaiye meydanında bir yer var diye demek ki burasıymış, bu mekanı çok merak ettim, en kısa zamanda tavsiye üzerine gidilmesi gereken bir yer diye düşünüyorum. Yorumlara da bakarak bence yanlış yere gitmiş olabilirsiniz, tekrardan gidip bir denemeniz lazım, tüm okuyucu vede takipçileriniz için.

Oburcan dedi ki...

Fatih bilgi olarak yazıyorum,Kokoreçci Hacı Anıttepe Gençlik caddesine diğer kokoreççilerin yanına bir yer açtı. Tekrar denemekte yarar olduğu görüşüne katılıyorum,deneyelim!!

Oburcan dedi ki...

Ben seyyar kokoreççileri daha çok severim.Tavsiye alabilirim,Yıldız'da bir tane var ama daha gidemedim

ankaraguclufatih dedi ki...

Ben bu kokoreçi sadece şençam'da yerim başka yerde yemedim, ama hacı'ya kesin gidecem, izleyicileri vede takip edenleri üzmeden tekrar gitmeni tavsiye ederim, çünkü bu blogda, 300 yer tavsiye ettiysen hepsinde olumlu yorumlar vardır, bir bu vede 260 mı neydi birde bunda olumsuz yorumlar gördüm.

Oburcan dedi ki...

262:)
orada bir kasıt vardı ama boşver,üzerlerine gitmeyelim :)

Oburcan dedi ki...

262 değil , 292!!!

todor dedi ki...

hacı, eskişehir yolundaki bir benzinlikte şube açmış, aklınızda olsun.
@oburcan
yıldız da ki seyyar kokoreçci den kastınız, kavşakta duran "nöbetçi" mi? beyaz peugeot minibüs te sabaha kadar mesai yapar,atakuleden gelip 365 alışveriş merkezine doğru giden kavşakta. eğer o ise, nöbetçi süper antrikot, güzel köfte, böbrek yapıyor, tavuk şiş falan da var, mevsiminde denk gelirseniz, hafifte muhabbet yaparsanız uykuluk bile yiyebilirsiniz, ancak bir kokoreçsever olarak kokoreçinin hiçbir özelliği olmadığını hatta kötü bile olduğunu söyleyebilirim.
hazır çenem açılmışken, kokoreçin sokakta, kömür ateşinde yapılan versiyonuna hasta olduğumu, bununla ilk olarak ortaokula giderken kumrular sokakata tanıştığımı, şu an için bence en güzelini hacının yaptığını, zamanında ssk işhanının bulvara bakan tarafındaki üst geçidin altında, her gece tezgah açan bir elemanın kokoreçini ve milli kütüphanenin bahçeli 7.caddeye bakan duvarının dibindeki psikopat kokoreçci abimizin kokoreçlerini de saygı ile anmadan geçmeyeyim :))
damarlarımızda dolaşan yüksek trigliseridin baş müsebbibisin :)

Oburcan dedi ki...

Todor,
kokoreç konusunda engin bilgine hayran olmamak elde değil. Yıldız'daki kokoreçciden kastım 365'e giden kavşaktaki.Diğerlerini de not aldım.Bu arada dün akşam Şili meydanındaki seyyar tezgahta kokoreç ve köfte yedim. Kokoreç vasat , köfte Şatıroğlu'nun dondurulmuş köftesiydi. Olmadı yani!!

todor dedi ki...

:) teşekkür ederim.
evet o kokoreçci/köfteci, adı nöbetçi.
şili meydanındaki elemanları biliyorum dediğin gibi vasat gece vakti protein almanın en berbat yollarından biri :)
o adamların(şili meydanındaki tayfa) aynısından farabinin girişinde de var. muhtemelen şube mantığıyla çalışıyorlar, aynı kötü kokoreçi, aynı şatıroğlu paketinden çıkan dondurulmuş inegölleri, aynı vasatlıkta satıyorlar, yanlarında midyeci ekürileri ile birlikte.
o taraflarda illa acil kokoreçe ihtiyaç duyuluyorsa, biraz aşağıda tunalının başında blu mağazasının önünde kırmızı şahini ile kokoreç ve ev yapımı köfte satan murat isimli bir ağabey vardı, ondan yenebilir çok zor durumda kalınırsa tabii. tunalının daha aşağısında bestekar-tunalı kesişiminde ağabeyi de kokoreç satar,genelde sarhoştur yenesi değildir.

Oburcan dedi ki...

Todorcan ,
Seninle bir "kokorec gecesi" yapalim. Ne dersin? :)

todor dedi ki...

yapalım mutlaka :)
ama önce bir update edeyim yerleri :)
en son geçen ay istanbul balık pazarındaki mercanda yemiştim. adet yerini bulsun hesabına, yoksa benim tarzım sokak ve kömürde olandır.
aaa bir dakika kuğuludaki kıtır da verdikleri şey kuru, acı ve baharat yumağından başka birşey değil, ama park caddesindeki kıtırda kaşarlı ve tortilla arasına yapılmış olanıda deneyin derim.

Oburcan dedi ki...

Sayende gidilecekler listem patladi :) sikayetim yok ama. Bak simdi hatirladim, Maltepe'de Ankaragucu sahasinin yanibasinda, simdiki Migros'un yerinde Ordu Pazari varken, bir kofteci vardi. Severdim onu da. Ferit miydi, baskasi mi hatirlayamadim!!

todor dedi ki...

ooooo evet. ankaragüçlü köfteci ferit, yanlış hatırlamıyorsam oğulları ile birlikte çalışıyordu.
muhteşem köfteleri olurdu, bol sumaklı,kimyonlu soğanla verirdi. sarı lacivert bir minibüste yapardı. bence sokakta yenilen en muhteşem köftelerdi. hafta sonlarında, o zamanlar gündüz maçları çok revaçtaydı, ferit baba 19 mayısın içinde satardı, bazı maçlar sonunda gaza gelip bedava köfte dağıttığını söylerlerdi. ferit sokaktayken müthişti, para yaptı o durduğu yerin karşı taraflarında bir yer tuttu, adını da aynı koydu "ankaragüçlü köfteci ferit" diye, orada, bayağı yatırımda yaptı, restaurant oldu, ben oradayken de gittim, minibüste yediğimiz köftenin tadı ile uzaktan yakından alakası yoktu. sonuç, yok oldu gitti.

todor dedi ki...

ama yeri, koç yurdunun yanından bir sokak çıkar, o sokakla maltepenin kesiştiği yer olarak hatırlıyorum ben. en azından ben hep oradayken gittim.

Oburcan dedi ki...

Haklisin, Ferit'in yeri Koc yurdunun orasiydi. Dukkani da caddenin karsisinda diye hatirlarim. Ankaragucu sahasinin yanindaki baskasiydi. Tarih dersine dondu bu seans :)

todor dedi ki...

:)
iyi oldu ama.

Oburcan dedi ki...

Nostalji gecesi oldu :)
Listemizi hazirlayalim, harekete gecelim.
Todorcan ben uyur, iyi geceler

todor dedi ki...

iyi geceler.

Adsız dedi ki...

etlik aşağı eğlence kuzu'm kokoreç hakettiğiniz damak tadı

Oburcan dedi ki...

Aldım,kaydettim.Teşekkürler

onur dedi ki...

gittim hacıya ciftlikdekilere bin basar gercekten, baharatın tadını degilde gercekten kokorecin tadını alıyorsunuz. içinde kuyruk yagı var galiba, bazılarına yaglı gelebilir bu tat, yaglı sevmeyenler fazla pişmiş siparş verirlerse seveceklerdir.

mesut dedi ki...

hacının kokoreçi ankara'daki en iyisi şu anda. Lezzet iyi de iki hususta revizyona ihtiyaçları var:
1- Ekmekleri saman gibi hafif ve ucuz olanından. Yakışmıyor. Kesinlikle yüksek gramajlı taş fırın ekmeği kullanmalılar.
2- Toz baharat da kokoreçe pek yakışmıyor. Daha iri taneli kırmızı biber, kekik ve kimyon kullansalar daha iyi olur derim.

pusad dedi ki...

Kokoreççi hacı yı yıllardır tanırız herzaman on numara hizmet sunarlar sağolsunlar..Ben ve bütün çevrem kokoreççi hacıdan yeriz.. şahsen damak tadını bilen başka yerden yemez benceee :) çünki kaliteli hizmet söz konusu.. iyi olmasalar 3 şubesi olmazdı demi..
kokoreçsiz hayat düşünülemez.. :)

Oburcan dedi ki...

düşünmeyelim :)

todor dedi ki...

kokoreç sevmeyen çarpılır :)

Adsız dedi ki...

KOKOREÇTE DEVRİM KUZU'M KOKOREÇ ETLİK AŞAĞI EĞLENCE

ShareThis

Related Posts with Thumbnails