19 Haziran 2009 Cuma

TARİHİ KALKANOĞLU PİLAVI - TRABZON

Madde 1 : Trabzon'da derler ki ;Trabzon'a kadar gelip Kalkanoğlu pilavını yemeden döndüyseniz , Trabzon'u görmüş sayılmazsınız.
Madde 2 : Ülkemizde kaç işletme vardır ki ; 156 yılık bir geçmişe sahip olsun ve 5. kuşak tarafından işletilsin. Kuruluş 1856 !! Dikkatinizi çekerim.
Evet,eşine pek rastlamadığımız bir durumla karşı karşıyayız. Benim bildiğim kadarıyla birkaç tatlıcı ve lokumcu hariç böylesine bir tarihe sahip işletme Türkiye'de yok gibidir. Ama Trabzon'da var ve Oburcan onu sizler için ziyaret etti.
Tarihine bakacak olursak kurucusu Süleyman Ağa , Osmanlı sarayında pilavcıbaşı imiş. 1856'da başlamış ve babadan oğula şeklinde günümüze kadar gelmiş. Trabzon'da Kadınlar pazarının hemen altında Pazarkapı mahallesindeki küçük mekanında müşterilerine başarıyla hizmet vermeye devam ediyor.
Küçük ama sıcak bir mekan. Masalar birbirine yakın. Masaların üstünde müşteriler tarafından yazılan övgü dolu notlar var.
Duvarlar ise basında çıkan haberleriyle dolu ama o gazeteler bile 60'lı yıllardan kalma.
Mekanı dikkatle inceledikten sonra pilav siparişimizi verdik ve mutfağa gözatmak istedik. Pilav hala babadan kalma bakır tencerede pişmekte. Yanına yaklaşınca sizi saran sıcaklık ve pilav kokusu tarifsiz.
Bu pilavın tadı malzemesinde ve pişirme şeklinde gizli. Pirinç yöresel , Terme pirinci. Suda bekletildikten sonra et ve kemik suyu ile pişiriliyor. Ama kemik suyu deyip geçmeyelim. Kemiği 15 saat kaynattıktan sonra elde edilen sudan bahsediyorum. İliğine kadar herşeyi suya geçmiş oluyor. Et ve kemik suyuyla pişen pirince yine o bölgenin tereyağı ilave edilip dinlenmeye alınıyor. Üstüne kavurma et.
Buralarda pilav kilo ile satılıyor. Ama tencere ile bile satsalar yer bitirirsiniz , bana inanın. Pilavın bu kadar lezzetli olduğunu ben şimdiye kadar farkedememişim. Şimdi anlamış oldum. Etle birlikte ağzınızda dağılıyor.
Aynı zamanda kuru fasulye'de var ama bu ilk ziyaretim ve sadece pilav ve etle bu ziyafeti noktalamak istiyorum. Bu kadarı bile yeterli. Gördüğünüz tabaktaki pilav 400 gram , üstü et kaplı ve normal 1 kişi zar zor bitirebiliyor. Yanında içecekle birlikte kişi başı fiyat 10 TL.
Son bir uyarı ; mümkünse öğle yemeği için gidin , saat 16:00 gibi pilav bitiyor. Benim gibi ertesi günü beklemek zorunda kalmayın , çünkü dayanılır eziyet değil!!
Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı
Pazarkapı Mahallesi
Tophane Hamam Sokak No:2
Trabzon
Telefon : 462 - 323 34 10

1 yorum:

mndlna dedi ki...

Trabzon ve Kalkanoğlu :)
Yemek yemeğe meraklı biri olarak Trabzon'a ilk gidişim bu pilavı yemek içindi...Ama şunu da belirtmeden geçemeyeceğim hayatımda yediğim en güzel kuru fasulyeyi de burada yapıyorlar

ShareThis

Related Posts with Thumbnails